Oppdrettstorsk som er klar til å overføres til merd tåler godt temperaturfall i vannet, men veksten påvirkes midlertidig. Dette viser forsøk utført ved Fiskeriforskning.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
"Vanntemperaturen torsken kommer fra betyr mer for hvordan den klarer seg, enn hvilken temperatur den kommer til."
I intensiv oppdrett klekkes fiskeyngelen i kar på land, og blir værende i karene til den er stor nok til å flyttes over i merder i sjøen.
Landbasert produksjon er kostbar, og derfor er det vanlig å høyne vanntemperaturen i karene slik at fisken vokser raskere og dermed fortere kan overføres til merd. Overgangen fra land til sjø kan innebære et stort temperaturfall, særlig om vinteren.
Ny kunnskap for fersk næring
Oppdrett av torsk er en næring i startgropa, og det er viktig å få mest mulig kunnskap om torsk i oppdrett, for å kunne oppnå en stabil og sesonguavhengig produksjon. Fiskeriforskning har derfor undersøkt hvordan torsken tåler slike temperaturendringer, og om fiskens størrelse har noen betydning for dette.
I forsøkene ble ulike grupper av yngel tilvent vanntemperaturer på åtte til femten grader celsius i en måned, før de ble direkte overført til kaldt vann på henholdsvis en og tre grader. Et døgn etter overgangen ble fisk fra de ulike vanntemperaturene sammenlignet, blant annet med tanke på væskebalanse og ulike tegn på stress.
Det ble også testet om fisk med ulik størrelse tålte temperaturfallet like godt, og langsiktige konsekvenser av overføring fra varmt til kaldt vann.
Lavest temperatur mest kritisk
Forsøkene viser at torsken tåler godt overgangen fra varmt til kaldt vann, og at størrelsen ikke har noen betydning, så lenge den er over 25 gram. I en periode etter overgangen ble veksten midlertidig svekket hos fisken som var vant til høy temperatur i forhold til fisken fra lav temperatur. Vektforskjellen en fikk ved bruk av ulik temperatur i tilvenningsfasen var derfor borte etter fire til åtte uker på lav temperatur.
Temperaturen fisken kommer til betyr mer enn hvilken temperatur den kommer fra. Mens torsk som ble overført til tre grader klarte seg bra, hadde de som kom til vann på en grad større problemer, særlig fisk som var vant til 12 ºC eller høyere.
- En bør derfor unngå å overføre fisk til så lav temperatur, eller tilpasse vannet på land slik at fisken produseres ved lavere temperaturer i perioder hvor sjøvannet er på det kaldeste, mener forsker Bjørn-Steinar Sæther.
Kan miste vekstgevinsten
Det har vært spekulert i om overskuddsvarme fra blant annet nedkjølingsprosesser ved Snøhvitanlegget på Melkøya kan brukes til oppdrettsformål, siden oppvarmet vann gir gunstige vekstresultater hos fisken før den settes i merder i sjøen.
- Forsøkene viser at stort temperaturfall svekker veksten midlertidig. En må derfor vurdere om vekstgevinsten av vannoppvarming før overføring til merd har noe for seg hvis fisken må gå direkte fra høy til lav temperatur. Det kan være et alternativ å gradvis venne torsken til sjøtemperaturen før den flyttes over i merd, sier Sæther.