Det var i mars 1990 at professor Hans Ragnar Gislerøds arbeid med belysning i veksthus bokstavelig talt slo ut i full blomst. Hans vellykkede forsøk med snittroser vinterstid vakte stor interesse.
14 år senere er de fleste enige om at den nye kunnskapen, som åpnet for helårsproduksjon, reddet næringen. Siden 1990 er verdien av norske snittblomster doblet til 500 millioner kroner i året, og norske buketter har 50 prosent markedsandel.
I to nye brukerstyrte prosjekter har Gislerød gått løs på de økende problemene med meldugg i helårs rose- og agurkproduksjon, og ser på hvordan utvidet belysningstid til 24 timer i døgnet kan optimalisere produksjonen.
Temperatur mot meldugg
- Vi studerer hvordan bruk av lys, kombinert med regulering av klima og gjødsling, kan redusere melduggangrepene. Vi vet at melduggsoppen får problemer opp mot 40 grader celsius. Men det gjør også rosene!
- I våre forsøk ser vi imidlertid at melduggproblemene blir mindre også med temperaturer på 26 - 28 grader celsius noen timer i døgnet. Da må temperaturen ned andre deler av døgnet, for å få et døgngjennomsnitt på 20 - 21 grader celsius.
- Når vi kombinerer denne teknikken med å tilføre mer CO², oppnår vi økt fotosyntese og opp til 20-30 prosent avlingsøkning, forteller Gislerød. Prosjektet er et samarbeid med rose- og agurkdyrkere knyttet til Norsk Gartnerforbund, og Lundes Gartneri i Hagavik er prosjektansvarlig.
Lysende gjennombrudd
I det andre prosjektet med 24 timer belysning, er også målet å øke avlingene og bedre sykdomstilstanden. Problemet er imidlertid at spalteåpningene i bladene låser seg i åpen stilling når de eksponeres for lys hele døgnet. Slike roser får for dårlig kvalitet etter høsting, fordi bladene tørker etter ett døgn i stueklima.
- Vi ser derfor på hvordan vi kan «lure» spalteåpningene til å gjøre jobben sin selv om vi bruker lys hele døgnet, sier Gislerød.
Svaret er bruk av temperatur og luftfuktighet. Ved 18 - 20 timers belysning holdes temperaturen konstant på 20 - 21 grader, mens en ved heldøgnsbelysning bruker 28 grader i seks timer og ca. 19 grader resten av døgnet. Samtidig er luftfuktigheten senket fra 80 til 60 prosent. Og da jobber spalteåpningene.
- Hvis dette er et system som viser seg å fungere, vil det være et skikkelig gjennombrudd også internasjonalt. Samtidig har vi fått mindre melduggproblemer, noe vi ikke helt kan forklare ennå, sier Gislerød. Dette er et samarbeid med lysarmaturprodusenten Gavita i Andebu.
Blomster og grønnsaker
Her ser man for første gang på blomster og grønnsaker sammen. Også i agurkproduksjonen slår man ut melduggen med høyere temperaturer, og Gislerød anbefaler nå å bruke 40 grader siste dag før planter tas ut før ny planting om høsten.
- Da vil man få et rent veksthus uten bruk av kjemikalier, og sykdomsituasjonen vil være god i et halvt års tid fordi det er mulig å unngå ny melduggsmitte om vinteren, sier Gislerød.
Man har ennå ikke lykkes med 24 timers belysning til agurker. Nå forsøker man å gi ekstra lys lenger ned mellom planterekkene for å «treffe» de nederste bladene. I tomat har dette gitt ti prosent høyere avlinger med samme energimengde.
- Vi kan ikke si noe om agurkavlingene ennå. Men det ser ut til at en slik belysning gjør agurkbladene i stand til å tåle heldøgnslys når de er fullt utviklet. Samtidig gir dette en betydelig bedre kvalitet på agurkene, sier Gislerød.