Dyrest og deiligst

Det er store variasjoner på smaksegenskapene til vaniljeis i boks. Forbrukerne liker best dem med naturlig vaniljesmak og tydelig fløtesmak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Smaksdommere ved Nofima har vurdert åtte varianter av vaniljeis i boks, og kartlagt ulike smaksegenskaper.

– En generell konklusjon er at de dyrere isene har tydeligere vaniljesmak, mer fløtesmak, er fyldigere, og dette er forklaringen på isene som ble best likt. Men det finnes unntak i begge retninger, sier Marit Rødbotten, senior sensoriker ved matforskningsinstituttet Nofima.

Ganske overraskende er det store forskjeller i smak selv om de viktigste ingrediensene er de samme.

Dog er andelen fløte – og derav også fettprosenten, lavere i de aller rimeligste isene, hvilket gir disse en ganske vassen smak. Disse isene har også en hvitere farge enn de øvrige.

For å få et innblikk i hvordan de forskjellige isene smaker i forhold til hverandre har smaksdommere ved Nofima vurdert åtte varianter av vaniljeis i boks. Det viste seg å være store variasjoner i smaksegenskaper.

En smaksretning går fra vassensmak og kunstig smak til fløtesmak og vaniljesmak, en annen retning markerer farge fra kritthvit til gulhvit. Andre egenskaper som de sensoriske dommerne har kartlagt er søtsmak, glatthet, eggsmak, fyldighet, fethet, bittersmak, smelteevne, emballasjesmak, syrlig smak og syrlig lukt.

Jacobs vaniljeis best i test

Av de isene som ble testet skilte de dyreste og billigste isene seg klart fra hverandre på smak. De dyreste isene hadde mer fløtesmak og vaniljesmak og smakte fyldigere, mens de aller billigste isene var kjennetegnet av hvit farge, vassen- og kunstigsmak.

Deretter var det forbrukernes tur til å avgi sin dom. 99 forbrukere testet fem av isene. Forbrukerne fikk ikke vite hvilke merker de smakte på. Jacobs Vaniljeis falt best i smak, fulgt av Sørlandsis.

Tre av isene er utelatt fra forbrukertesten fordi deres egenskaper er relativt like enkelte av dem som er med. Både Mövenpick-vanilla dream og Creme Jubileum likner Jacobs Vaniljeis, mens EuroShopper Vaniljeis er mer lik First Price Vaniljeis.

– Det er viktig at forbrukerne klarer å skille isene fra hverandre, og det klarer de ikke dersom de må teste for mange, eller når mange av dem smaker tilnærmet likt. Vi bruker derfor profesjonelle smaksdommere til å kartlegge smaksegenskapene.

– Basert på resultatet av smaksdommernes bedømmelser valgte vi hvilke istyper det var aktuelt å ha med i forbrukertesten, forteller Rødbotten.

Pris påvirker smaksopplevelse

Forbrukertestene bestod både av blindtester der forbrukerne ikke visste noe om prisen, og tester der de fikk oppgitt både riktig og feilaktig pris.

Testene med koblingen mot pris ble gjort på Jacobs Vaniljeis og Sørlandsis. Det viste seg at kundene likte Jacobs Vaniljeis best når den ble presentert som dyr og ikke fullt så godt når de trodde isen var billig.

Også Sørlandsis ble bedre likt når forbrukerne trodde den var dyr, men for Sørlandsisen var differansen mye mindre.

Gjennomføring av undersøkelsene:

Isboksene ble kjøpt inn på samme dag i Meny Langhus og Ica - Langhus og er eksempler på det som forbrukerne vil få hvis de går i butikken og handler.

Til den sensoriske testen ble det brukt is fra to bokser av hvert merke. Hver smaksdommer smakte på hver is to ganger i tilfeldig rekkefølge. De fikk ikke vite hvilken is de smakte på.

Forbrukertesten ble gjennomført på Ski Storsenter. Isen ble kjøpt inn på Ultra, Ski og Rema 1000, Ski. Forbrukerne fikk ikke vite hvilke istyper de skulle smake på, og prøvene ble servert i forskjellig rekkefølge til forbrukerne.

Is vurdert av profesjonelle smaksdommere ved matforskningsinstituttet Nofima (sortert i alfabetisk rekkefølge):
Creme Jubileum (Henning Olsen)
Ekte fløteis (Diplom Is)
EuroShopper Vaniljeis
First Price Vaniljeis
Jacobs Vaniljeis
Mövenpick-vanilla dream
Royal (Diplom Is)
Sørlandsis (Henning Olsen)

Forbrukertest av fem varianter (rangert etter preferanse):
1. Jacobs Vaniljeis
2. Sørlandsis (Henning Olsen)
3. Royal (Diplom Is)
4. Ekte fløteis (Diplom Is)
5. First Price Vaniljeis

Powered by Labrador CMS