Salget av bestselgere etterligner jordskjelv: Enten et kjapt "boksjokk" som raskt går av moten, eller et jevnt økende salg som holder seg lenger. En datamodell utviklet for fysikkfag ble prøvd på boksalg - med 84 prosent treff på prognosene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En statistikkmodell som beregner sjokk og svingninger i alt fra jordskjelv til børskurser og epidemi-utbrudd kan vel også takle boksalg, resonnerte de franske og amerikanske forskerne bak analysen.
Programmet ble brukt til å analysere salget for 138 bøker på Amazon.coms topp 50-liste mellom 2002 og 2004, og fikk nøyaktig treff for 84 prosent av bøkene.
- Modellen beregner ikke bare om boksalget vil øke eller minke, den gir også en nøyaktig salgskurve, sier Thomas Gilbert, doktorgradsstudent i finansfag ved University of California.
- Dette er enestående, for det handler om mennesker som prater med hverandre og kjøper bøker.
Rakettselgere og krypere
Datamodellen var programmert til å gjenkjenne to mønstre: Et raskt “eksogent sjokk” med kraftig effekt som avtar like kjapt, og et langsommere “endogent sjokk” som bygger seg opp gradvis og holder seg lenger på toppen.
I boksammenheng blir dette rakettselgere med mye PR og presseomtale som fyker opp og deretter stuper etter kort tid, eller mer ukjente bøker som folk anbefaler hverandre og som kryper jevnt oppover salgslista.
- Dette er to typer vi ser stadig vekk, sier forlagsdirektør Bjarne Buset ved Gyldendal Litteratur.
Fra egne utgivelser mener han Henrik Langelands “Wonderboy” fra 2003 er et eksempel på rakettselgeren, mens Merete Morken Andersens “Hav av tid” har bygd seg opp gradvis.
Venner viktigere enn presse
Bøker som selger kjapt i eksogene sjokk er avhengig av mye pressedekning og reklame.
- Du tenker: Den boka virker spennende, jeg tror jeg kjøper den. Men det er ikke sikkert du vil nevne boka til andre. Så selv om den kommer opp blant bestselgerne har den ikke spredd seg ut i nettverket, sier Thomas Gilbert.
"Thomas Gilbert:"
Det sosiale nettverket er mer kritisk for boksalget enn reklame og pressedekning, konkluderer forskerne i rapporten.
Også markedsdirektør Gerhard Anthun i J.W. Cappelens Forlag mener familie og venner kan bidra til godt salg.
- Hvis bøker blir anbefalt ved “munn til munn-metoden” kan de selge i lang tid. Men hvis en roman blir omtalt i hjel i mediene, er det fare for at folk føler de kjenner boka uten å ha lest den, sier han.
Ya-Ya-jenter til toppen
Et eksempel på en langsom bestselger er “The Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood” (Ya-Ya-jentenes hemmelige nedtegnelser), som begynte i det stille med et opplag på 20 000 og ingen spesiell markedsføring. Men kvinner anbefalte boka til hverandre og skjøv den gradvis høyt opp på lista.
- Det endogene sjokket viser at så lenge du overbeviser en liten gruppe mennesker eller små bokklubber rundt omkring, er det mye større sjanse for å nå gjennom hos kjøperne og selge i store mengder, sier Gilbert.
Annonse
Både hype og kvalitet
Men Bjarne Buset i Gyldendal er ikke overbevist om at forskerne har funnet så mye nytt.
- Her har de på etterskudd “bevist” to kategorier som ikke er så vanskelig å se. Men det finnes minst en gruppe i tillegg: Bøker som går raskt opp i salg og holder seg der.
En bok av denne typen må ha både “hype og kvalitet på en gang”, mener Buset.
- Den må tilfredsstille både journalister, kritikere og leserne. En bok som Lars Saabye Christensens “Halvbroren” traff på alle punktene.
Referanse:
Didier Sornette, Fabrice Deschâtres, Thomas Gilbert, Yann Ageon: Endogenous Versus Exogenous Shocks in Complex Networks: An Empirical Test Using Book Sale Rankings.