Et snøskred på over 1.200 meters høyde i Vosgesene. Dette skredet skjedde i 2012.(Bilde: Florie Giacona)
Her ble det færre snøskred da det ble varmere
240 år med snøskred-observasjoner forteller at ble færre og mindre snøskred da klimaet ble varmere, ifølge forskning fra den franske fjellkjeden Vosgesene.
Når folk snakker om franske fjell, er det oftest snakk om de franske alpene. De høye, dramatiske toppene på opp mot 4.800 meter trekker folk fra hele verden.
De bratte fjellene er også utsatte for snøskred, og flere mennesker dør ved for eksempel Mont Blanc hvert år når de oppsøker det bratte terrenget, ifølge The Atlantic.
Men hva skjer med snøskredene i et varmere klima? Til nå har forskning tydet på at varmere og våtere klima gir flere skred enn før i høytliggende områder av fjellkjeder som Alpene eller Himalaya, ifølge en ny forskningsartikkel i tidsskriftet PNAS.
Men dette kan kanskje være en midlertidig effekt, ifølge den nye forskningen.
Spørsmålet er hva som skjer med snøskredene over lang tid i et klima som blir varmere.
Her har forskerne fra blant annet Frankrike og Sveits samlet sammen snøskredobservasjoner gjennom 240 år fra fjellkjeden Vosgesene, rett ved grensa til Tyskland. Disse fjellene er lavere enn alpene, og det høyeste fjellet er rundt 1.420 meter.
Snøskredbeskrivelsene er blant annet hentet fra brev, offentlige dokumenter og mer systematisk observasjon i løpet av det siste århundret.
Den lille istiden
Totalt har forskerne samlet inn beskrivelser av mer enn 750 snøskred mellom 1774 og 2013 i Vosgesene.
Det kan gå tusenvis av snøskred i løpet av en snøskred-sesong, som blant annet kan observeres med satellitt, men forskerne bak den nye studien prøver å beskrive trendene gjennom århundrene.
Forskerne argumenterer for at de ser et mønster etter statistiske analyser. Den lille istiden er en periode mellom 1600-tallet og midten av 1800-tallet som hadde usedvanlig kalde perioder.
I denne perioden blir det også beskrevet flest og størst snøskred i Vosgesene, og det skjer en overgang fra rundt 1850 fram til 1920. Da blir det færre og mindre snøskred. I den samme perioden øker vintertemperaturene med 1,35 grader.
Siden den gang har det vært lav snøskredaktivitet i disse fjellene, med noen få snøskred-hendelser hvert tiår. Men disse snøskredene skjer høyere og høyere opp i fjellet.
Vandrer oppover
Dette mønsteret forklarer forskerne blant annet med fjellenes høyde, hvor det tidligere gikk skred på mellom 600 og 1.200 meter over havet.
De siste tiårene rapporteres det bare om sjeldne skred over 1.200 meter. Vosgesene er bare opp mot 1.400 meter høye, så det er få områder som ligger over 1.200 meter. Dette handler om at snøgrensa, hvor nedbør kommer som snø, har krøpet oppover fjellet, ifølge forskerne.
Dette er i tråd med andre undersøkelser, hevder forskerne, som sier at det har vært en stor reduksjon i snøskred mellom 1980 og 2010 i alpene på under 2.000 meters høyde, ifølge denne forskningsartikkelen.
Annonse
Forskerne viser også til anslag som sier at temperaturene kommer til å stige med 0,3 grader i fjellområder hvert tiår framover. Dermed tror de at også høyereliggende fjellområder vil oppleve mindre snø og færre snøskred på større høyder etter hvert.
Dette er også grunnen til at de tror at flere snøskred i høyfjellet de siste årene kan være et midertidig fenomen, fram til snøgrensa går høyere.