Blir permafrosten borte?

Russiske forskere har oppdaget at permafrosten i nord risikerer å tine opp. Det er ikke helt uproblematisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Global oppvarming vil angripe permafrosten. Hvordan det går med permafrosten vil være avgjørende for byer og industrianlegg som ligger i dagens permafrostområde. Forskere i St Petersburg har laget et kart hvor de har vist soner med høy risiko langs den arktiske kysten.

Permafrost

Permafrostbeltet er der hvor grunnen er frosset året rundt. Beltet dekker omkring 20 millioner kvadratkilometer på den nordlige halvkule, hvorav over halvparten i Sibir. Det vil si et område som er omtrent 60 ganger så stort som Norges fastland.

Det dekker også hele Svalbard, hvor telen kan gå ned til 400 meters dyp. Det finnes også permafrost enkelte steder i Finnmark og på høyfjellet i Norge. Om sommeren tiner det gjerne et par meter nedover fra overflaten. Her blir det svært bløtt, siden vannet ikke kan renne unna.

Forskerne har brukt mange forskjellige klimamodeller og fem ulike matematiske modeller for å spå om tiningen i nord. I følge deres anslag vil permfrostarealet på den nordlige halvkule reduseres med mellom 10 og 18 prosent innen 2030, med mellom 15 og 25 prosent innen 2050, og med mellom 25 og 50 prosent innen 2080.

Dramatiske endringer?

I de første 30 årene vil ikke endringene være så store, men mot slutten av århundret vil forandringene ha blitt dramatiske. Også dybden på tiningen om sommeren vil dobles.

Det er ikke nok å beregne reduksjonen i permafrostens areal. Viktigere er det å beregne effekten på jordens bæreevne i nord. Her bruker forskerne den såkalte “cryopedology risk index” for å beregne risikoen. Forskerne hevder at alle arktiske kystområder er i en høyrisikosone. Her vil det bli utstrakt erosjon langs kysten.

Denne sonen inkluderer byer og bosetninger; Salekhard, Igarka, Dudinka og Tiksi i Russland og Barrow og Inuvik i USA. Også installasjonene og rørledningene nordvest i Sibir er svært utsatt. Jakutsk, Norilsk, Vorkuta og deler av den transsibirske jernbane og Bajkal-Amur-banen er moderat utsatt. Rene katastrofer kan bare unngås ved godt planlagte investeringer for å styrke infrastrukturen i nord.

Les mer:

AlphaGalileo (krever registrering)

Powered by Labrador CMS