Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Svensk hannulv bringer nye gener til revir i Østmarka
Det kan redusere innavl blant ulvene.
Et unikt viltkameraopptak viser det som trolig er ledertispa i Østmarka ved Oslo og hennes nye partner.
Hannen stammer fra det svenske ulvereviret Bjørnås, viser DNA-analyser hos Rovdata. Hvis paret får valper til våren, kan det redusere innavlen i Østmarkareviret betraktelig.
Etter flere år uten partner er det nå dokumentert at ulvetispa i reviret like utenfor Oslo har fått seg partner igjen. En hannulv har vandret inn og ulvene markerer revir.
Til våren er det derfor muligheter for at det igjen blir valpekull i reviret.
Mye innavl
Ulvereviret ble etablert vinteren 2012/2013 da ei tispe fra et revir utenfor Stockholm og en ulvehann fra Halden fant sammen like utenfor hovedstaden, kunne Rovdata melde den gang.
Senere ble det dokumentert at ulveparet i reviret hadde fått valper.
Den nåværende ledertispa ble født i reviret i 2015 og har siden da vært i Østmarka. Reviret har vært mye preget av innavl. Ledertispa er avkom fra en far-datter parring, og hun har selv paret seg med en sønn, som gav valpekull i 2018 og 2019.
Men nå har altså tispa funnet seg make utenfra.
– Blir nesten utavl
DNA-analyser gjennomført hos Rovdata, viser at ulvehannen stammer fra Bjørnåsreviret i Sverige, som er et av de revirene med lavest grad av innavl i Skandinavia.
Ledertispa i Østmarka, derimot, er på den andre siden av innavlsskalaen.
– Det betyr at et valpekull fra disse to vil redusere innavlen i Østmarkareviret betraktelig. Det blir nesten utavl i forhold til situasjonen de senere årene, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.
Se klipp fra viltkameravideo her:
(Video: Privat)
Kan bli valper til våren
Viltkamerabilder fra en privatperson viser det som trolig er ledertispa i Østmarka og hennes nye partner.
Fra Bjørnåsreviret har han tatt med seg en god andel gener fra både Galven og Kynna, der immigrantulver fra Finland og Russland tidligere har slått seg ned og fått valper.
– Tispa begynner å nærme seg sju år, men bør vel kunne gi et par-tre valpekull til før hun går ut av tiden. Hannen kom inn i Østmarka i god tid før parringstida, så her bør det være gode muligheter for et valpekull til våren, sier Flagstad.
Opplevelsesrik forhistorie
Den nye hannulven i Østmarka er påvist en rekke ganger i Norge før han endte opp utenfor hovedstaden. 12. januar i år ble det sett en ulv ved Slottsåsen i Enebakk kommune, og hannulven ble dokumentert i en urinprøve som har blitt analysert.
Samme ulv ble registrert på Romerike i juni 2021, der han ble påkjørt. Han var også på Stange i september i fjor, hvor det ble gitt skadefellingstillatelse etter omfattende skader på sau. Han var også en ny sving innom Sverige før han endte opp i Østmarka.
Statens naturoppsyn (SNO) er nå gjerne interessert i tips som kan dokumentere om det fødes ulvevalper til våren.
– Vi vil gjerne høre om observasjoner fra området, sier Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulveovervåking i Statens naturoppsyn (SNO). Du kan melde tips til ditt lokale naturoppsyn.
Fikk du med deg disse artiklene fra Norsk institutt for naturforskning?
Ikke noe innhold