Nobelprisen var viktig for Walesa og Solidaritet
- Jeg vet ikke om jeg ville hatt samme karriere om jeg ikke hadde fått fredsprisen, sa Lech Walesa da han onsdag ankom Universitetet i Oslo (UiO) for å delta på et seminar.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Walesa ble tatt imot av statsminister Kjell Magne Bondevik, rektor ved UiO, Arild Underdal, og forsker Nina Witoszek da seminaret åpnet onsdag formiddag. Også Thorbjørn Jagland, leder av Stortingets utenrikskomité og påtroppende stortingspresident, deltok på seminaret.
Walesa delte på seminaret ut æresmedaljer til personer som spilte en viktig rolle i støttearbeidet for Solidaritet i Norge.
Oppmuntret
Walesa fikk Nobels fredspris i 1983, ennå tidlig i den polske opposisjonens kamp, og prisen var et sentralt tema i kommentarene til besøket onsdag.
- Dere oppmuntret en fredelig revolusjon med å gi meg fredsprisen, sa Walesa.
- Nobelprisen førte til Walesa og Solidaritet fikk en form for beskyttelse. Den førte til at de ikke kunne angripes hjemme, sier Jagland til NTB.
- Det er en av de viktigste nobelprisene som er delt ut.
- Murens fall var viktigere (enn streikene ved Lenin-verftet), men det hele startet i Gdansk, minner han om.
Helt i Europas historie
I sitt foredrag kalte Jagland Walesa «en av de største heltene i Europas historie».
- Arbeiderklassen tok saken i egne hender og frigjorde seg fra den undertrykkelsen som ideen om proletariatets diktatur hadde skapt, sa Jagland.
Statsminister Bondevik siterte i sitt foredrag Josef Stalin, som skal ha sammenlignet det å innføre kommunisme i Polen med å sette sadelen til en hest på ei ku, og minnet om sitt første møte med Walesa i Gdansk i januar 1989. Bondevik var da på reise til Polen med Stortingets utenrikskomité.
- En praktisk mann
- Min tale blir litt annerledes. Jeg er en praktisk mann, sa Walesa etter å ha hørt foredrag av både Bondevik og Jagland. Deretter holdt han et lengre og delvis svært uformelt foredrag om polsk historie og Polens plass i verden.
Walesa minnet om Polens to store naboer, Russland og Tyskland, som «pleide å besøke hverandre ganske ofte - gjennom Polen.»
- Hver gang sa de: For et vakkert land, og så ble de der, sa den tidligere presidenten og minnet om at Polen var strøket fra Europa-kartet i 120 år.
Pavens rolle
Ifølge Walesa var det aldri noen som lyttet til Polens advarsler om forestående kriger, og kommunismen var det ingen som visste hvordan man skulle kvitte seg med før paven kom til Polen.
- Da deltok alle på møtene. Selv kommunistene gjorde korsets tegn. Folk våknet, sa Walesa.
Mikhail Gorbatsjov hadde ikke gjort noe inntrykk på Solidaritetsaktivistene.
- Det kom en mann som ville reformere kommunismen. Vi lo, for vi visste at den ikke var mulig å pusse opp.
Det var Senter for utvikling og miljø ved UiO og Polens ambassade som holder seminaret i forbindelse med 25-årsjubileet til det polske fagforbundet Solidaritet og de første streikene ved Lenin-verftet i den polske havnebyen Gdansk i august 1980.
(©NTB)