Annonse

- Farlig kombinasjon dreper 100 000 i året

Mer enn 100 000 jenter dør i u-land hvert år som følge av A-vitamintilskudd kombinert med DTP-vaksine, ifølge dansk forskning. Likevel anbefaler WHO å gi vitamintilskuddet og vaksinen samtidig.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Visste du

DTP står for diphteria-tetanus-pertussis og beskytter mot difteri, stivkrampe og kikhoste.
 

Kontroversielle uspesifikke effekter

Teorien om de såkalte uspesifikke effektene ved vaksiner er kontroversiell.

I flere år har den danske forskergruppen ved det internasjonale forskningsprosjektet Bandim Health Project i Guinea-Bissau presentert resultater som peker på at vaksiner kan ha uspesifikke effekter på dødeligheten hos barn.

Effekter som både kan være negative og positive.

Men teorien er ikke blitt godt mottatt alle steder. En av forskerne, Peter Aaby, som er professor ved Statens Serum Institut, er i en kommentar i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Epidemiology til og med blitt sammenlignet med Galilei i sin kamp for å få anerkjent de oppsiktsvekkende resultatene.

Kommentar i International Journal of Epidemiology om uspesifikke effekter
 

Gode intensjoner, men gale konsekvenser. Slik lyder Christine Stabell Benns beskrivelse av vaksinasjonspolitikken til WHO (Verdens helseorganisasjon) i de siste 10 årene. Benn er avdelingslege ved Statens Serum Institut.

WHO anbefaler nemlig å gi en høy dose A-vitamintilskudd sammen med barnevaksiner etter seks måneder til barn i lavinntektsland i Afrika, Sør-Amerika og Sørøst-Asia.

Det betyr at mange barn kan få A-vitamin sammen med den såkalte DTP-vaksinen, som vaksinerer mot difteri, stivkrampe og kikhoste.

En dansk forskningsgruppe ved Bandim Health Project i Guinea-Bissau, med Stabell Benn i spissen, har nylig vist at nettopp denne kombinasjonen øker dødeligheten for jenter betydelig.

Resultatene deres er offentliggjort i verdens ledende ernæringstidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition, hvor også lederen vies til den danske forskergruppens resultater.

Sammen med forskere fra Ghana og Guinea-Bissau reanalyserte forskerne 20 år gamle data på om lag 11 500 barn fra Ghana og fant en 2,6 ganger økt dødelighet for jenter som fikk A-vitamintilskudd og DTP-vaksine.

100 000 dødsfall årlig

Resultatene var ikke overraskende, siden tidligere studier har pekt på nettopp den sammenhengen. Men tidligere analyser hadde aldri basert seg på en så stor datamengde, slik at forskerne synes at det nå er svært sterke indisier på at kombinasjonen av DTP-vaksinen og A-vitamintilskudd dreper mange jenter hvert år.

– Det er selvfølgelig vanskelig å vurdere nøyaktig hvor mange som dør, men det mest kvalifiserte forslaget er rundt 100 000 ekstra dødsfall i året, bare i Afrika, sier Stabell Benn.

Også i Sør-Amerika og Sørøst-Asia får barn A-vitamintilskudd sammen med vaksiner, så problemstillingen gjelder også der. Og med mange hundre millioner innbyggere i de områdene, vil det reelle dødstallet verden over være enda høyere, mener hun. Hvorfor bare jentene rammes så hardt, vet ikke forskerne.

Praktiske hensyn

A-vitaminmangel er et stort problem hos millioner av barn og gravide, særlig i u-land. Derfor anbefaler WHO utdeling av høy dose A-vitamintilskudd til barna.

Av praktiske hensyn anbefaler WHO å gi vitamintilskuddene samtidig med vaksinasjonskontakter, hvor også DTP-vaksinen deles ut. Denne fremgangsmåten utfordres nå av danskenes forskning.

– DTP gir spesifikk beskyttelse mot difteri, stivkrampe og kikhoste, men den påvirker også immunforsvaret, slik at det reagerer uhensiktsmessig mot andre sykdommer.

– A-vitamin stimulerer imidlertid immunforsvaret, og hvis man gir ekstra stimulering når immunforsvaret allerede tygger på en skadelig vaksine, forsterkes den negative effekten av vaksinen, forklarer Stabell Benn.

Behov for holdningsendring hos WHO

WHOs reaksjon på forskergruppens siste resultater har inntil videre vært rungende taushet.

Tidligere resultater som pekte i samme retning ble i 2004 avvist av en Task Force nedsatt av WHO, men da de danske forskerne pekte på alvorlige feil i organisasjonens metodologi, godtok WHO i 2008 dette.

Konklusjonen ble at WHO «ville holde øye med bevis for uspesifikke effekter av vaksinasjon», men tok for øvrig ikke stilling til resultatene. Det frustrerer Stabell Benn.

– Det er rett og slett behov for en holdningsendring i WHO. Vi blir nødt til å åpne øynene for at visse vaksiner kan ha utilsiktede virkninger, mener den danske forskeren.

«Gi tilskuddet sammen med meslingvaksinen»

Hun understreker at man verken skal slutte med å gi DTP-vaksine eller A-vitamintilskudd.

I stedet bør WHO anbefale å gi A-vitamintilskuddet sammen med for eksempel meslingvaksinen, som i motsetning til DTP-vaksinen har en positiv effekt på dødeligheten når den kombineres med A-vitamintilskudd.

– Meslingvaksinen har gunstige effekter og beskytter også mot andre sykdommer. De trener så å si immunforsvaret til å reagere, sier hun.

– Men WHO er et svært tungt apparat i forhold til å endre sine anbefalinger. Selvfølgelig bør ikke verdens helsepolitikk baseres på en hvilken som helst studie, men vi har etter hvert så mye data at vi altså kan uttale oss med en viss sikkerhet, konstaterer Stabell Benn.

– Må ha flere forsøk

Derfor trengs flere forsøk. Men heller ikke det er noe WHO nødvendigvis støtter opp om.

Da organisasjonens Task Force i 2004 avviste de kontroversielle resultatene, noterte den at videre randomiserte forsøk ville være uetiske, ettersom det kunne innebære at noen barn ikke fikk de anbefalte vaksinene. De danske forskerne mener derimot at det er nødvendig med mer forskning.

– Bare antydningen om at det potensielt gjør skade, betyr at vi må ha flere forsøk. Vi blir nødt til med sikkerhet å finne ut om vi gir en vaksine dreper jenter, sier Stabell Benn.

Bare den minste usikkerheten om en vaksine øker dødeligheten, bør allerede nå føre til handling fra WHOs side, mener hun.

Evaluerer i oktober

– Det er jo ingen som teller hvor mange som dør i Afrika. I Danmark får det lynraskt konsekvenser hvis fem-seks mennesker dør av bivirkninger ved et legemiddel, og det skal vi selvfølgelig være glade for.

– I Afrika har man ikke de samme statistikkene over befolkningen, og man kunne ha hatt 500 000 ekstra dødsfall uten at en sjel ville merke det.

I oktober vil WHO evaluere retningslinjene sine for A-vitaminpolitikken, men det er ifølge Stabell Benn ingenting som tyder på at dødeligheten ved kombinasjonen av en høy dose A-vitamintilskudd og DTP-vaksine blir tatt opp.

Videnskab.dk har forsøkt å få en kommentar fra WHO, men organisasjonen har ikke ønsket å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Referanse og lenker

Forskernes artikkel i American Journal of Clinical Nutrition

Christine Stabell Benns profil på SSI

Bandim Health Project  

Powered by Labrador CMS