Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

70 prosent av alle europeere seg for lite – det vil si mindre enn 2,5 timer i uka.
70 prosent av alle europeere seg for lite – det vil si mindre enn 2,5 timer i uka.

Hvordan får du til å trene jevnlig?

Det gjelder å bli klar over barrierer og ha en plan klar.

Gjennom tre år har forsker Christina Gjestvang studert og sanket erfaringer fra ikke mindre enn 250 nybegynnere på treningssentre.

– Det må være lystbetont. Du må finne noe du liker, men det kan også være smart å forberede seg på hvilke barrierer som lett kan stoppe deg, sier hun.

– Målet er å finne ut hvordan vi kan få flere til å trene regelmessig. Det er superviktig for folkehelsa, slår hun fast.

Podcast: Om hvordan greie å trene jevnlig

Jevnlig trening er også tema i denne episoden av NIH-podden.

Lytt til episoden her.

Trening er som en vidunderpille

I dag beveger 70 prosent av alle europeere seg for lite – det vil si mindre enn 2,5 timer i uka hvor de blir passelig andpusten. Dermed øker risikoen ikke bare for «vondter» ulike steder i kroppen, men også for såkalte livsstilssykdommer som diabetes 2, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og flere typer kreft.

Fysisk aktivitet er også bra for den mentale helsa. Det motvirker blant annet depresjon.

– Fysisk aktivitet er en pille, en vidundermedisin som hjelper mot alt dette, men den kan nok være litt tung å svelge, sier Christina Gjestvang.

Christina Gjestvang har forsket på treningssenterbransjen og deler sine råd om hvordan trene jevnlig.
Christina Gjestvang har forsket på treningssenterbransjen og deler sine råd om hvordan trene jevnlig.

Ikke så viktig hva du gjør

Men lærdommene fra deltakerne i studien kan gjøre det lettere:

– Finn noe du liker og finn noen å gjøre det sammen med. Gjerne to–tre stykker i tilfelle bestekompisen må trekke seg en dag, sier hun.

– Og husk: Det er ikke så viktig hva du gjør, bare du gjør noe.

Som mangeårig personlig trener har hun innimellom bare satt på høy musikk og kjørt i gang litt hopp og sprett.

– Det skal jo være gøy. Og det skal være noe du har lyst til å gjøre igjen.

Det kan også være lurt å tenke etter hva som gjør at du kobler av mentalt. Kanskje en tur i kajakk? En runde håndball. Noe annet? Sjekk mulighetene for det finnes masser av tilbud, anbefaler hun.

Finn barrierene

Men forskeren understreker at det gjelder å bli klar over barrierer som kan komme i veien for aktivitetene og ha en plan klar.

– Man kan for eksempel få et par veldig travle uker på jobben. Da bør du ha bestemt deg i forveien for hva du skal gjøre. Er det ok å kutte ut de to ukene? Skal du kjøre et kvarter annenhver kveld? Eller noe annet? Er du forberedt, er det mye lettere å komme videre også.

Treningssentrene er selvfølgelig én viktig arena for å øke aktiviteten. Under 40 prosent av de som starter der, fortsetter å trene jevnlig.

– Folk er ulike og vil trenge tilpassede opplegg. Derfor starter jeg alltid med en grundig prat.

Hør mer fra Christina Gjestvang i podcasten under om hvordan du kan komme i gang og holde ut og hva det betyr for å unngå «vondter» og alvorlige sykdommer:

Referanse:

Christina Gjestvang: Treningssenterbransjen. En arena for folkehelse?Doktorgradsavhandling ved Norges idrettshøgskole, 2022.

Powered by Labrador CMS