Annonse

Hva smaker tam torsk?

Kokker fra 60 restauranter har vurdert om oppdrettstorsk holder mål.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spis mer fisk, formaner helseekspertene, mens biologene forteller oss at havet snart er fisket tomt. Mye tyder på at framtidas torskemiddager er laget av husdyr, men vil den også være tam i smaken?

Ikke veldig, sier Fiskeriforskning. De har nemlig sendt rundt norsk oppdrettstorsk til 60 restauranter i Norge og England, for å finne ut hva de virkelige ekspertene mener.

Og kokkestanden ser ut til å synes at tamtorsken er et brukbart alternativ. Til tross for at smaken muligens er litt for nøytral, var ferskheten flott, og dessuten kan kjøkkensjefene godt like torsk som er tilgjengelig året rundt.

Kokkevurdering

- Vi lovet konfidensialitet til kokkene som var med, sier forsker Morten Heide fra Fiskeriforskning, men det var en god del eksklusive restauranter på lista.

Deltagerne i Norge fikk tilsendt 15 kilo oppdrettstorsk og 15 kilo oppforet torsk, mens engelskmennene fikk to typer oppdrettstorsk. Etter å ha tilberedt retter av både hel fisk og fileter, vurderte kokkene ferskhet, farge, konsistens lukt og smak.

Tester

Og kvaliteten ble karakterisert som meget god. En del av de engelske kokkene mente imidlertid at smaken var litt tam, og dette er nok et område det vil forskes mer på i framtiden.

- Det er gjort smakstester tidligere, der man har sammenlignet torsk som har blitt fostret opp på feit og mager kost, forteller Heide. Blindforsøk viste forskjeller i smaken, og det tyder jo på at det er mulig å påvirke smaken igjennom foret.

På andre områder var tamtorsken faktisk bedre enn i den ville varianten. De engelske kokkene var spesielt imponert over ferskheten.

- Ferskheten er avhengig av hvilken behandling fisken får under slaktinga, sier Heide. Når torsken blir skikkelig stresset før den tas, forringes kvaliteten fortere. Og mens villtorsken ofte opplever langvarig stress i garnet eller på lina, kan oppdrettsfisken tas opp, slaktes fort og legges rett på is.

Oppløftende

"Smaker oppdrettslaks tamt?"

Undersøkelsen kartla også holdningene til oppdrettsfisk, og hvor mye kokkene ville betale for torsk fra norske merder. Resultatet var ikke så verst oppløftende. De fleste kokkene kunne tenke seg å bruke tamtorsk i framtidige retter. I hvert fall så lenge den var av samme kvalitet som fisken i testen.

Dette er en av utfordringene for oppdrettsnæringa. Fisken som ble sendt ut var fra bare to anlegg, og siden det er ganske store variasjoner mellom produsentene, er ikke prøvene representative for norsk tamtorsk generelt. Men Heide er optimist.

- Det er i utgangspunktet ikke sikkert at det er noen nevneverdig smaksforskjell mellom vill og tam fisk, sier han. Mange sier at villaks er bedre enn oppdrettslaks. Men det er også gjort sensoriske tester hvor ekspertpanelene ikke merket noen forskjell. I mange tilfeller dreier det seg nok mest om innstillinga.

Når alt kommer til alt skal man jo også huske på at smaken er som baken. Og går utviklinga på fiskefronten slik det ser ut i deg, blir det nok ikke lenge før folk flest kan finne sin egen smakfulle mening om tamtorsken også.

Powered by Labrador CMS