Barbie ble den store kinovinneren sommeren 2023, med flere kvinner i front.

– Den hvite mannen i alle aldre er fortsatt den vanligste hovedrollen og helten

30 av de 100 mest populære filmene i 2023 hadde en kvinnelig hovedrolle eller birolle.

Med Barbie-filmens enorme suksess kunne det virke som at 2023 var et år for kvinner i film. En årlig studie fra USC Annenberg viser at det bare var 30 av de 100 mest populære filmene i 2023 som hadde en kvinnelig hovedrolle eller birolle. 

For kvinner over 45 var tallene spesielt lave. I bare tre filmer var det en kvinne over 45 med hovedrolle eller birolle. For menn i samme aldersgruppe var det 32 filmer. 

Tallene gikk også ned for kvinner som tilhører etniske minoriteter. I 2023 var det 14 filmer med en kvinnelig hovedrolle eller birolle med en etnisk minoritet. I 2022 var det 18 filmer.

Kvinner skal være attraktive og unge

Maud Ceuterick forsker på film og media ved Universitetet i Bergen. Hun leder også prosjektet Digiscreens der forskere undersøker blant annet representasjon i europeiske serier og filmer. Hun forteller at selv om det har vært en endring, så er det fortsatt mange kvinner som ikke er representert i filmer. 

– I de siste årene etter #Metoo, så har det blitt mer bevissthet og forståelse for at vi må ha flere kvinnelige hovedrolleinnhavere. Men det er annerledes når vi legger til enda et lag hos den kvinnelige karakteren, for eksempel hvis hun har et handikap, tilhører en etnisk minoritet eller er eldre. Da ser vi ikke like mange kandidater.

Hun forteller at filmindustrien fortsatt er veldig mannsdominert og at dette påvirker hvordan kvinner blir sett på i film.

– Vi ser fortsatt at kvinner skal være både unge og attraktive for menn. Kvinner er fortsatt sett på som seksuelle objekter, forteller hun. 

Hvite menn uten utløpsdato

Forskerne bak den årlige kartleggingen fant ut at for hver film med en eldre kvinne som tilhører en etnisk minoritet, var det 24 filmer med en hvit eldre mann i hovedrollen eller en birolle i 2023. 

– Den hvite mannen i alle aldre er fortsatt den vanligste hovedrollen og helten i historien, forteller Ceuterick. 

– Eldre kvinner er ansett som mindre attraktive og er derfor mindre ettertraktet som hovedroller. Menn har ikke dette problemet fordi vi har konstruert et bilde av menn som attraktive uansett alder.

– Hvite menn dominerer

Hun forteller at oppmerksomheten som noen filmer får for sitt mangfold, kan virke mot sin hensikt. 

– Jeg har et inntrykk av at industrien kun kan fokusere på en kategori om gangen. Når de har noe tid på å inkludere kvinner i filmindustrien, så fortsetter de med en ny minoritetsgruppe når dette er gjort. Da har de allerede glemt den første kategorien. Derfor er hvite menn fortsatt dominerende i denne statistikken, sier Ceuterick. 

Hun forteller også at dette er en endring som må skje over tid, hvor inkludering av ulike grupper blir en naturlig del av filmproduksjonen. 

Barbie-budskapet

Ceuterick sier det er viktig for både unge jenter og voksne kvinner å se seg selv i filmer. 

– Vi bygger et bilde av hvordan vi ønsker å være og hvem vi er basert på hva vi ser rundt oss. Det gjør vi også når vi ser på film. Hvis vi bare ser filmer hvor kvinner har kjønnsstereotypiske roller, så vil vi tenke at det er normalt. Det er sånn det skal være, forteller hun. 

– Derfor trenger vi å se ulike kvinner, både i alder, hudfarge, seksualitet og funksjonsevne. For å vise at du ikke trenger å følge en bestemt vei, men du kan være hvem du vil. Litt som budskapet i Barbie.

Referanse: 

Rapport Inequality Across 1,700 Popular Films: Examining Gender, Race/Ethnicity & Age of Leads/Co Leads From 2007 to 2023 fra USC Annenberg. 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS