I fjor ble den tidligere politimannen Joseph James DeAngelo pågrepet, mistenkt for å ha begått en rekke voldtekter og drap i USA. Politiet fant frem til ham via DNA fra hans slektninger på en nettside for slektsgransking, som de mente matchet funn på åstedet. (Foto: AP)

Firma ga FBI innsyn i kundenes DNA for å oppklare voldtekter og drap

Et amerikansk firma som tilbyr DNA-tester innrømmer å ha gitt genetisk informasjon videre til FBI. De ber sine kunder om unnskyldning.

Family Tree DNA, et av USAs største selskaper som tilbyr hjemmetesting av DNA, innrømmer nå at de har delt informasjonen kundene deres har gitt dem med føderale myndigheter, skriver avisa New York Times.

Selskapets president ber nå om unnskyldning overfor sine kunder for at de ikke har innrømt at de ga genetisk informasjon til politiet. DNA-testene ble brukt til etterforskning av voldelige lovbrudd, som voldtekt og drap.

Da forbruker-testing av DNA skjøt fart, markedsførte firmaet seg som ledende på å beskytte kundenes genetiske materiale. Family Tree DNA forsikret kundene om at det ikke ville videreselge informasjon til tredjeparter.

Hjemmetesting av DNA foregår ved at du får testutstyr levert i postkassen din. Det bruker du til å ta en prøve fra innsiden av kinnet, som du så sender tilbake til firmaet i USA.

Åpnet databasen frivillig

Men uten at det ble kjent for kundene, åpnet det Houston-baserte firmaet frivillig opp databasen med mer enn en million kontoer i 2018 for FBI, USAs føderale etterforskningsbyrå.

DNA-tester fra laboratoriet ble gjort tilgjengelig for politiet, slik at de kunne identifisere mistenkte og ofte for uløste voldtekter og drap. Selskapet innrømte avtalen i slutten av januar i år.

Dette utløste en debatt om personvern og det etisk betenkelige i at etterforskere bruker genetiske selskaper for å løse kriminelle forhold.

Politimann tatt

I fjor førte DNA-tester til slektsgransking i USA til at en pensjonert politimann ble tatt for en rekke uoppklarte voldtekter og drap på 70- og 80-tallet.

«The Golden State Killer» ble siktet etter at politiet fant frem til ham via DNA-tester fra hans slektninger. De lå åpent for brukere på slektsgranskings-nettstedet GED-match i Florida, skrev NRK.

Joseph James De Angelo (72) ble mistenkt for 12 drap og 50 voldtekter. Mange av forbrytelsene var foreldet. Men i januar i år konkluderte en grundig gjennomgang med at han ikke kan ha drept et av ofrene, en 14 år gammel jente.

Selskapet hevder at kundene er informert om at DNA-testene kan brukes til andre formål.

Powered by Labrador CMS