Annonse

Mindre musikalske belgfrukter

Bønner er bra mat: Sunne, billige og gode. Dessverre har de visse bivirkninger. Men nå er forskere fra Venezuela på sporet av en belgfrukt som både er bedre for helsa og selskapslivet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke rart at bønner er en hjørnestein i kosten i store deler av verden. De er billige, noe som er en viktig egenskap for mange mennesker. Bønner er også sunne, og inneholder mye protein og andre næringsstoffer. Nyere undersøkelser tyder også på at bønner reduserer risikoen for kreft.

Dessuten smaker bønner veldig godt. De er hovedingrediensen i indernes krydrede dal, i arabernes kikertpaté, hummus, og i japanernes soyabønnepudding, tofu.

Luftig mat

Det finnes egentlig bare én ulempe med bønner som næringsmiddel, og det er en ulempe det ikke er pent å snakke om i dannet selskap. La oss bare si at bønner ikke har fått tilnavnet “den musikalske frukten” uten grunn.

"Musikalske belgfrukter"

Det er ingen helserisiko forbundet med denne musikaliteten. Men som alle som har vært på landet når det gjødsles vet, så er det ikke alt som er sunt og naturlig nødvendigvis trivelig.

Heldigvis er det nå fremskritt på gang. Hjelpen kommer fra Venezuela, der man i likhet med resten av Mellom- og Sør-Amerika bruker mye bønner i maten. Kanskje er det nettopp derfor at venezuelanske forskere nå ser på nye muligheter for å få belgfrukter som er mindre musikalske.

Bakterier

Forskere fra Simon Bolivar-universitetet i Caracas har studert hvordan man kan endre sammensetningen av stoffer i bønnene. Dette gjøres ved å tilsette bakterier, melder BBC.

Forskningen, som publiseres i tidsskriftet The Journal of the Science of Food and Agriculture, ser lovende ut.

Ikke bare får gjæringsprosessen bønnene til å inneholde mindre av de stoffene som forårsaker flatulens. Bønnene blir faktisk også mer næringsrike.

Musikalsk frukt

Så hvorfor blir man oppblåst av å spise bønner?

"Sorte bønner"

Oppblåstheten skyldes at bakterier som bor i tykktarmen jobber flittig med å bryte ned deler av maten som ikke er blitt fordøyd i magen.

Bønner, blant annet de svarte bønnene som er populære i Mellom- og Sør-Amerika og ble testet av forskerne (nordmenn kjenner dem nok best fra meksikansk mat), har mange slike stoffer som ikke fordøyes i magen.

Ved hjelp av en bakterie ved navn Lactobacillus casei (L casei), reduserte man mengden av disse stoffene som ikke fordøyes, men som gjør seg bemerket på andre måter.

Sunnere bønner

Det oppløselige fiberet ble redusert med to tredjedeler, og raffinose, et annet stoff som fører til visse ting, ble redusert med over 88 prosent.

Mens det uoppløselige fiberet, som man tror har en god mageregulerende effekt og som hjelper fordøyelsesessystemet med å bli kvitt giftstoffer, økte med over 97 prosent.

Så ikke bare ble bønnene bedre, sett fra et sosialt synspunkt, de ble sunnere også. Derfor mener forskerne at bakterier burde brukes av matprodusenter som lager bønnebaserte produkter.

- Ettersom flatulens er en av hovedgrunnene til at forbruket av denne viktige matvaren begrenses, kan bruken av disse prosessene som gir næringsrike bønner som ikke produserer flatulens, være interessante, sier Granitos forskerteam til BBC.

Powered by Labrador CMS