
Dette brødet er laget med gjær hentet ut fra 4500 år gamle egyptiske krukker
Brødbaksten ble søt og velsmakende, ifølge forskerne.
Matrekonstruksjon har begynt å nå det moderne kjøkkenet, og oppskrifter på havregrøt, loff og saus fra flere tusen år siden ser dagens lys.

I forrige uke kunne Seamus Blackley, forskeren som er mest kjent for å ha oppfunnet spillkonsollen Xbox, lage en surdeigsloff med gjær som ble skrapt ut av 4500 år gamle egyptiske krukker som står i Peabody Museum på Harvard University.
Blackley tok ut gjærsporer fra bitte små porer i krukkenes keramikk. Han laget deretter surdeigsbrød med gjærsporene.
En av samarbeidspartnerne, egyptologen Serena Love fra University of Queensland, kunne fortelle at brødet var smakfullt og godt.
– Mat setter deg i kontakt med menneskeheten fra fortiden, sier hun til The Guardian.
Tredjemann i gruppen, molekylærbiolog Richard Bowman, forsøker nå å kartlegge genomene til de tidligere gjærsporene og sammenlikner disse med nye sporer.

Gjæren går i dvale
Teamet er ikke det første som har forsøkt å bruke gjærsporer fra eldgamle kilder.
En gruppe fra Israel laget øl med gjær fra vin- og ølmugger som ble funnet i arkeologiske utgravinger i mai.
Selv om det er kjent at mikroorganismer som gjær kan gå i dvale, er det likevel ikke hundre prosent sikkert at gjærsporene faktisk stammer fra bakverk i det gamle Egypt.
Gjæren kan nemlig være smittet av nyere gjærsporer fra lufta eller fra mat og mennesker som har vært innom museet.
Bowman jobber nå for å verifisere gjærfunnene.
– Vi må isolere dem, sekvensere dem og sammenligne genomene med de moderne prøvene og se det genetiske avviket, sa han til The New York Times.