Annonse
Brevene som misjonærene i Trankebar skrev til kong Frederik IV ligger i Rigsarkivet i København. De forteller om misjonering på malabarisk og krangling. (Foto: Stig Brøndbo)

Historien om UiT startet med en krangel i India

Publisert

– Fengslingen av en misjonær i Trankebar i India i 1708 startet en sammenhengende kjede av hendelser som til slutt sørget for startfinansiering av det som i dag er UiT Norges arktiske universitet, sier UiT-forskerne Liv Helene Willumsen og Randi Skjelmo.

Mellom gullforgylte søyler og omgitt av bøker på alle vegger, sitter de to i Rigsarkivet i København og går gjennom boks etter boks med 300 år gamle håndskrevne dokumenter.

I flere år har de saumfart Riksarkivet i Oslo, Statsarkivet i Tromsø og Trondheim, Stortingsarkivet og Det kongelige bibliotek i København – hele tiden på jakt etter dokumenter og brev som kan fortelle noe nytt om tidlig, norsk utdanningshistorie.

I dag har de to UiT-forskerne bestilt både kjent og ukjent materiale fra fjernarkivet i Rigsarkivet i København, materiale som ikke er digitalisert, dokumenter som trolig ikke har vært lest verken i dette eller i det forrige århundre.

– Det er utrolig spennende. Disse håndskrevne dokumentene er det nærmeste vi kan komme det som faktisk skjedde for flere hundre år siden. Vi kan bokstavelig talt se i hvilke partier av brevene forfatteren har lagt ekstra vekt på fjærpennen, sier Liv Helene Willumsen, professor i historie ved UiT. Willumsen er ekspert på trolldomsprosessene i Finnmark og Skottland på 1600-tallet.

Les mer om historien på UiTs nettsider her.

Powered by Labrador CMS