Annonse
Opplevelsen av å se ville elefanter ved foten av Kilimanjaro i Kenya er utvilsomt en gåsehudsopplevelse av de helt store. Stadig flere reiser til eksotiske reisemål. Men menneskenes fotavtrykk ved slike reiser er store, mener forskere. (Foto: Karel Prinsloo/Scanpix)

Feriereiser til eksotiske og fjerne mål er ikke bra for miljøet

Avansert opplevelsesturisme til land langt borte er ikke miljøvennlig. Reiselivet må bry seg om hvordan folk kommer seg på ferie, ikke bare hvor ofte håndklærne blir vasket, påpeker reiselivsforskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På Berg gård på Inderøy kan turister oppleve hvor maten kommer fra. Her ales, etes og slaktes lam. Norge bør satse mer på denne type turisme og orientere oss mer mot markeder nær oss, mener reiselivsforskere. Foto: Magnar Kirknes, Scanpix)

Den nye ferietrenden er å reise til et sted langt bort – og ofte langt inn i naturen. Gjerne uten mobildekning.

Mange slike reiser gir seg ut for å være i pakt med naturen.

Men slik mange av disse turene organiseres i dag, er det nok bare imaget som er i pakt med naturen, mener Stefan Gössling og Carlo Aall.

Gössling er professor ved Lunds universitet i Sverige og forskningskoordinator på reiseliv ved Vestlandsforskning. Carlo Aall er professor ved Aarhus Universitet i Danmark og forskningsleder på klima ved Vestlandsforskning. Begge har vært med på å arrangere en internasjonal forskerkonferanse om opplevelsesturisme i Sogndal denne uka.

Mange vil til uberørt natur

Selv om det fortsatt er den daffe sydenturismen som får flest folk opp i fly til utlandet, så har interessen for opplevelsesturisme tatt helt av.

Stadig flere flyr til et land på den andre siden av jordkloden for å se et helt unikt naturfenomen, for så å reise hjem igjen etter et par dager. Leser du avisenes reisereportasjer, så forstår du fort at det er med en slik ferie du kan imponere vennene dine.

Opplevelsesturisme handler om ofte om natur. Helst uberørt natur.

Men for miljøet er det bedre om du drar med et fullpakket charterfly til Kanariøyene, enn om du drar med et halvfullt fly på eventyr til den andre siden av jorda. For deretter å bli med inn i jungelen i baksetet på en bensinpesende firehjuling.  

Ikke håndklærne som betyr noe

Motivasjonen for opplevelsesturismen er ofte å komme bort fra den urbane livsstilen. Mange av oss drømmer nettopp om å kunne legge bort mobilen og nyte flott natur. Det er mange positive verdier som uttrykkes gjennom denne typen turisme, mener de to forskerne.

Reiselivsnæringen, også den delen som driver med opplevelsesturisme, må bry seg mer om hvordan folk kommer seg på ferie, ikke hvor ofte håndklærne blir vasket når de er der, mener Carlo Aall.

Problemet er bare at vi ofte må reise veldig langt – og gjerne med den minst miljøvennlige formen for transport - for å få den maksimalt unike ferieopplevelsen.

Stefan Gössling mener at det er sårbart å satse så sterkt på turister som kommer langveis fra. Han mener reiselivsnæringen må rette seg mot nye markeder som ligger nærmere oss geografisk. Foto: Universitetet i Lund
Powered by Labrador CMS