Ny behandling av malaria anbefales

Forskere anbefaler et nytt legemiddel til behandling av malaria. Det kan redde 100 000 menneskeliv i året. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: WHO/Pierre Virot)

Stoffet artesunat bør være det foretrukne middelet til behandling av malaria hos både barn og voksne i hele verden.

Det er konklusjonen i den hittil største studien av pasienter med alvorlig malaria.

Undersøkelsen, med navnet AQUAMAT, har sammenlignet effekten av artesunat og den tradisjonelle behandlingen med kinin. Resultatet er nettopp blitt publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Malaria er rammer barn hardest

Artesunat har vært brukt som et av de primære malariamidlene i Asia i en årrekke. Men først nå er det kommet dokumentasjon på at det også virker på barn i Afrika. Barn er blant de mest sårbare overfor malaria fordi immunsystemet deres enda ikke er fullt utviklet.

Alvorlig malaria, forårsaket av parasitten Plasmodium falciparum, er hovedårsaken til sykehusopphold for barn sør for Sahara.

Om lag hvert tiende barn som blir innlagt med malaria, dør. Globalt dreper malaria en million mennesker årlig.

AQUAMAT-undersøkelsen sammenlignet effekten av kinin med det nyere stoffet artesunat, som begge ble gitt ved injeksjon.

Undersøkelsen viste at antallet dødsfall som følge av alvorlig malaria falt med over en femtedel ved behandling med artesunat. Nær 11 prosent av malariapasientene som ble behandlet med kinin, døde av sykdommen, mens bare 8,5 prosent av de som fikk artesunat mistet livet.

Barn som ble behandlet med artesunat, hadde også mindre sannsynlighet for å gå i dypere koma eller få krampeanfall.

Risikoen for at få faretruende lavt blodsukker, hypoglykemi, var også mye mindre. Dessuten var det lett å gi til pasienten, skriver forskerne i undersøkelsen.

Anbefaler ny behandling

Resultatene har fått forskerne til å anbefale at kinin nå legges på hyllen.

– I over hundre år har kinin gitt ved injeksjon vært den beste behandlingen av alvorlig malaria. Men nå har vi en mye mer effektiv og sikker behandling.

– Vi anbefaler at artesunat skal erstatte kinin som behandling av alvorlig malaria hos både barn og voksne i hele verden, sier lederen av undersøkelsen, Nicholas White, professor ved Oxford University, i en pressemelding.

For fem år siden viste en undersøkelse at artesunat var svært effektivt. Men alle pasientene i undersøkelsen var voksne asiater, og derfor var det tvil om artesunat også skulle erstatte behandling med kinin av barn i Afrika, hvor de fleste dødsfallene skjer. I dag blir nesten alle afrikanske barn med malaria behandlet med kinin.

Den nye undersøkelsen er foretatt på sykehus i Mosambik, Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda, Den demokratiske republikken Kongo, Nigeria, Ghana og Gambia. Prosjektet er blitt finansiert av den veldedige organisasjonen The Wellcome Trust og har ikke fått noen støtte fra farmasøytisk bedrifter.

Resultatene redder liv i Afrika

– Alvorlig malaria er en forferdelig byrde for det afrikanske kontinentet og i andre utviklingsland, så vi trenger best mulig behandling, sier dr. Olugbenga Mokuolu fra University of Ilorin i Nigeria i pressemeldingen.

– For oss som behandler malaria i Afrika, er denne undersøkelsen et vendepunkt. Nå har vi endelig en bedre behandling til pasientene våre, sier Mokuolu.

Han mener at en behandling med artesunat vil kunne redde livet til 100 000 barn i året.

Avdelingslege ved Statens Seruminstitut i Danmark, Michael Christiansen, er også glad for undersøkelsen.

– Det er særlig viktig at effekten hos barn nå er blitt dokumentert. Malaria er nemlig den viktigste dødsårsaken blant afrikanske barn opp til fem år, sier han.

Artesunat er dessuten billig.

– Malaria er et svært alvorlig problem i Afrika. Derfor er det er en klar fordel at artesunat er svært billig sammenlignet med andre malariamidler, som en afrikansk familie slett ikke har råd til. Det nytter jo ikke å ha en medisin man ikke kan betale for, sier Christiansen.

Han understreker imidlertid at medisin som artesunat ikke er den endelige løsningen på malariaproblemet.

– Man skal huske at det bare er en måte å gripe an problemet på. Mange afrikanske barn er nærmest kronisk infisert, og det ville være bedre med en vaksine, noe man blant annet holder på å utvikle her i Danmark, sier Christiansen.

Referanse og lenker

Nicholas Whites profil

Olugbenga Ayodeji Mokuolus profil  

Powered by Labrador CMS