Snorking kobles til problematferd

Det er en sammenheng mellom vedvarende og høy snorking og atferdsvansker hos førskolebarn, antyder ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Barnets lege bør konsulteres om høylytt snorking. Særlig dersom denne snorkingen inntreffer ofte, og varer over tid, sier forsker og lege Dean Beebe.

Den nye studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Problematferd omfatter blant annet hyperaktivitet, depresjon og uoppmerksomhet, ifølge Beebe, sjef for nevropsykologien ved at Cincinnati Children's Hospital Medical Center i USA.

Beebe og kolleger har undersøkt 249 barn, og spurt ut mødrene deres om søvn og atferd.

Hos barn som snorker høyt minst to netter ukentlig både når de er to år og tre år, ser man større grad atferdsproblemer enn barn som ikke snorker, viser resultatene.

Rundt ett av ti barn i denne gruppen snorker høyt, ifølge presseinformasjon fra det amerikanske sykehuset.

Støttes av større studie

De nye Cincinatti-resultatene har støtte i tidligere funn. De antyder at helt små barn med avvik i søvnpusten har en økt sannsynlighet for atferdsvansker som hyperaktivitet og aggressivitet både ved fire og sju års alder.

Forskerne bak denne studien er hjemmehørende ved Albert Einstein College of Medicine. De  publiserte i Pediatrics i mars 2012, etter å ha undersøkt 11 000 barn over seks år.

- Dette er den sterkeste dokumentasjon til dags dato på at snorking, søvnapné og pusting med åpen munn, kan bidra til alvorlige konsekvenser for barnet, sa professor Karen Bonuck da resultatene forelå.

- Bør fokusere mer på søvnpust

Både foreldre og barneleger bør fokusere mer på søvnpusten, mener Bonuck.

Forskerne tror at avvik i søvnpusten til barn  kan forårsake atferdsproblemer ved å påvirke hjernen på flere måter: reduserte nivåer av oksygen, og en økning i CO2 i den prefrontale korteksen, eller pannelappen, som inneholder områder for uttrykk av personlighet og atferd.

Hvileprosessen for hjernen når vi sover, blir avbrutt, og i tillegg kan det bli forstyrrelser på kjemisk eller cellulært nivå, ifølge et presseskriv fra Albert Einstein College of Medicine.

- Høy snorking over tid ikke normalt

Dean Beebe i Cincinatti peker på at snorking i en del sammenhenger blir framstilt som noe søtt og morsomt, for eksempel i tegnefilm.

- Men høy snorking som varer i månedsvis er ikke normalt for et barn.

- Slik snorking kan være et signal om problemer i luftveiene, noe som kan behandles, sier forsker Beebe.

De sterkeste faktorene for snorking var lavere sosioøkonomisk status hos foreldrene, og fravær av amming, eventuelt amming bare i en kortere periode,

Beebe mener at leger rutinemessig kan undersøke om barnet snorker, særlig i familier med lav sosioøkonomisk status.

- Men en vente og se-holdning til snorkingen kan gjøre atferdsproblemer verre, mener han.

- Burde spørre om symptomer

Karen Bonuck fra Albert Einstein-studien anser at amerikanske leger i mange tilfeller bare spør barna om hvordan det sover.

- I stedet burde de spørre om barnet har noen av de følgende symptomer på forstyrrelser i søvnpusten; snorking, munnpust eller kortere pustestans (apné).

Referanser:

Dean Beebe, m.fl. Pediatrics, nettutgaven, august 2012.

Sleep Disordered Breathing in a Population-Based Cohort: Behavioral Outcomes at 4 and 7 Years. Bonuck, Freeman, Xu. Published online March 5, 2012 (doi: 10.1542/peds.2011-1402. Pediatrics. Sammendrag her

Powered by Labrador CMS