Siste tur til Hubble

Romfergen Atlantis er nå klar for oppskytning, og det siste reparasjonsoppdraget til romteleskopet Hubble begynner 11. mai.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta om Hubble:

Hubble ble fraktet ut i rommet av romfergen Discovery i April 1990 og er oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin Hubble, som beviste at det fantes andre galakser enn Melkeveien.

Hubbleteleskopet er et samarbeidsprosjekt mellom den amerikanske og den europeiske romfartsorganisasjonen (NASA og ESA).

Hubble er det eneste teleskopet som er designet slik at det kan repareres av astronauter, og det har til nå vært utført fire reparasjonsoppdrag.

Et femte reparasjonsoppdrag er planlagt for mai 2009, og NASA regner med at teleskopet skal holde frem til 2013 da det nye infrarøde romteleskopet James Webb Space Telescope (JWST) skal skytes opp.

Kilde: NASA

NASA er i gang med de aller siste forberedelsene før romfergen Atlantis tar av fra Kennedy Space Center i Florida 11. mai klokken 14:01, lokal tid.

De sju astronautene skal på et elleve dager langt oppdrag for å reparere romteleskopet Hubble.

Oppdraget innebærer fem romvandringer og installasjon av en rekke nye forskningsinstrumenter. NASA regner med at Hubble nå vil kunne operere minst frem til utgangen av 2014.

[gallery:1]

Les mer:

NASAs nettsider om reparasjonene av  romteleskopet Hubble

NASAs nettsider om romteleskopet Hubble

Powered by Labrador CMS