
Ateister kan forstå den fysiske verden bedre enn religiøse
Religiøse og overtroiske forstår mindre fysikk og matematikk enn andre, ifølge ny studie. De tilskriver også ofte livløse objekter evnen til å tenke og føle.
Religiøse mennesker og folk som tror på paranormale og overnaturlige fenomener, har en mer begrenset forståelse av den fysiske verden, ifølge en ny studie.
Et nettbasert spørreskjema avslører at personer som beskriver seg selv som religiøse eller som tilhengere av astrologi, telepati eller overtro, vet mindre om matematikk, fysikk, evolusjon, tyngdekraft og astronomi.
– Mange overnaturlige overbevisninger er basert på en merkverdig oppfatning av materielle og fysiske ting. Hvordan kan et knust speil medføre sju års ulykke? Hvordan kan planetene ha en effekt på personligheten vår? Hvordan kan sjelen leve videre etter døden? skriver hovedforfatter Marjaana Lindeman fra Institutt for atferdsforskning ved Universitetet i Helsinki, Finland, i en e-post til ScienceNordic.
Hun fortsetter:
– Likevel har mulighetene for at overtroen er basert på en mangelfull forståelse av den fysiske verden, fått lite oppmerksomhet i vitenskapelige studier.
Forskningen er publisert i tidsskriftet Applied Cognitive Psychology.
Spørsmål om gud og vitenskap
258 personer deltok i den finske spørreundersøkelsen om religiøse overbevisninger, forståelse av den fysiske verden, kunnskap om biologiske og naturskapte fenomener og tenkemåter.
Marjaana Lindeman undersøkte hvilken effekt en religiøs overbevisning hadde på vitenskapelig kunnskap, tenkemåte og evne til å løse mekaniske problemer.
Personer med religiøse overbevisninger, eller personer som trodde på paranormale og overnaturlige fenomener, klarte seg dårligere innen blant annet fysikk og vitenskapelig kunnskap.
De tenkte intuitivt i stedet for rasjonelt, og hadde en tendens til å tilskrive livløse objekter – som steiner, biler, vannet eller vinden – en evne til å føle og tenke.
- Les også: Hva er bevisene for at Jesus har levd?
Kollega er ikke overrasket
– En tilbøyelighet til å tilskrive livløse gjenstander tanker og følelser kalles «animisme», og det danner grunnlag for all religiøs tenkning, forklarer Dimitri Xygalatas, forsker ved institutt for kultur og samfunn – avdeling for antropologi, Aarhus Universitet i Danmark. Han var ikke involvert i den nye forskningen.
– Det er ikke overraskende at det var den sterkeste indikatoren for religiøsitet og spiritualitet, for denne tilbøyeligheten er en stor del av spiritualiteten. Det er altså en form for sirkularitet, skriver Xygalatas i en e-post til ScienceNordic.
Han er likevel skeptisk til å lese altfor mye inn i resultatene av en nettbasert spørreundersøkelse.
– Slike studier er billige og enkle å gjennomføre, men de er også ganske upålitelige, skriver han.
De representerer ikke hele befolkningen. Det er nemlig avhengig av hvem som svarer. I dette tilfellet var det om lag 17 prosent av de som fikk henvendelsen.
Men resultatene er på linje med tidligere studier, skriver Xygalatas.
– Det indikerer at personer som har en spirituell overbevisning, ser ut til å tenke mindre kritisk og være mer tilbøyelige til å slutte seg til pseudovitenskapelige ideer eller konspirasjonsteorier, skriver han.
- Les også: Religion alene skaper ikke borgerkrig
Har hjulpet oss til å overleve
Budskapet er at overnaturlige overbevisninger lever på tross av verdsliggjøringen i samfunnet, skriver Xygalatas.
– Det er fordi de har rot i intuitive forestillinger om hvordan verden fungerer. Slike forestillinger har overlevd gjennom evolusjonen fordi de ofte har hjulpet oss med å overleve, forklarer han.
Animisme betyr å tro at alt i naturen har sjel. Det er en effektiv evolusjonær strategi, og det er også derfor animistisk tenkning fortsatt finnes i dag.
– Det er nærmest en slags «heller være på den sikre siden»-mekanisme, som gjorde forfedrene våre i stand til raskt å kunne skille mellom rovdyr og byttedyr eller venner og fiender», forklarer Xygalatas.
– Hvis du forveksler lyden av en grein som knekker med et rovdyr, er et par hjerteslag det eneste du mister. Men hvis du forveksler en sulten bjørn med en grein som knekker, kan det være en veldig dyr feiltagelse, påpeker Xygalatas.
– Det er avgjørende for oss at vi kan å fange opp og registrere slike ting, og derfor er vi forutinntatte mot å «overoppfatte» dem.
– Vår kognisjon og oppfatning er ikke skapt for å være feilfrie. De er skapt for å være effektive.
Er religiøse dårligere orientert?
Er religiøse personer dårligere orientert og i dårligere stand til å ta informerte beslutninger i livet?
– Nei, svarer Marjaana Lindeman.
– Et individ kan godt være velinformert på ett område og mindre velorientert på andre. Det er viktig å understreke at vi ikke bedømmer de troendes kunnskap bredt nok til å kunne å foreta noen vurdering av disse anliggendene.
Men i en verden som i stigende grad dreier seg om teknologiske fremskritt og vitenskapelig kunnskap, advarer hun om at vi kanskje vil være ute av stand til å foreta begrunnede vurderinger og overveielser om avgjørende spørsmål om disse emnene.
I den nye studien oppfordrer Marjaana Lindeman andre forskere om å utforske det menneskelige resonnementet for å utvikle «teorier som innbefatter de overnaturlige overbevisningene og de avgjørende faktorers sanne bredde»
Denne artikkelen er opprinnelig publisert hos ScienceNordic. Oversatt av Stephanie Lammers-Clark og Lars Nygaard
Referanse:
Marjaana Lindeman mfl: «Poor Understanding of Physical World Predict Religious and Paranormal Beliefs?» Applied Cognitive Psychology 2016. DOI: 10.1002/acp. 3248. Sammendrag.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
SE OGSÅ
-
Helt naturlig å oppleve noe overnaturlig
-
Har vi fri vilje?
-
Nedlatende undervisning om religion
-
Jesus, Allah, Vishnu og Odin blir samlet i enorm database
-
Følelse av fellesskap er nøkkelen til integrering
-
Hva har Gud på sykehjemmet å gjøre?
-
FN-komiteer uenige om religion
-
Er lys alltid godt?
-
Hva er nytt med nyreligiøsitet?
-
Steinaldermennesker flådde kjøttet av de døde
-
Kan religion gjøre deg lykkelig?