Helhet på tvers forebygger rus
Samarbeid, tverrfaglighet, helhetstenking, kompetanse og lokal forankring er suksesskriteriene i rusforebyggende arbeid.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tverretatlig helhetstenking er nødvendig for å forebygge rus, viser evalueringen av et rusforebyggende arbeid – PREMIS - gjennomført i Nord-Trøndelag i perioden 2005 til 2008.
Lokal politisk forankring, involvering av skolene og bredt faglig sammensatte arbeidsgrupper er viktig for å lykkes med å forebygge rus i lokalsamfunn.
Stram tidsplan i skolen
De største utfordringene har vært å få innpass i skolene, involvere ungdommene og få til tverretatlig forståelse i kommunene.
- Skolene har en stram tidsplan og ønsker minst mulig “forstyrrelser” i hverdagen, sier seniorforsker Margrete Haugum, Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) som har fulgt prosjektet og evaluert arbeidet.
- Forankring hos ledelsen i kommune og samarbeid med rektorene er viktig.
Krevende å være ungdomsrepresentant

- Stor utskifting av ungdomsrepresentanter i fleråreige prosjekt gjør det vanskelig å få til kontinuitet, sier Haugum.
- Men også møte med en fagekspertisen, ansvaret med å representere en stor gruppe og rustemaet i seg selv er krevende for ungdommene. Andre samhandlingsarenaer kan være løsningen her.
- Ellers er det å samarbeide flere etater, både i og utenfor kommunen, krevende. Spesielt dette med å få til varige ordninger.
- Tverrfaglig og tverretatlig samarbeid må drives hele tiden. Det kan se ut som prosessdrivere er nødvendig, sier Haugum.
Referanse:
Haugum, M. (2009) PREMIS. Evaluering. Notat: 2009:2. Steinkjer: Trøndelag Forskning og Utvikling.
Lenke: