Uro og stress av å kutte fettrik mat

Den vanskelige veien fra fet kost til sunnere vaner kan gi abstinenser, som når en misbruker ikke får dopet sitt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Fordelingen mellom fett, protein og karbohydrat

Musene på den fettrike dietten fikk daglig 58% av kaloriene fra fett, 16.4% fra protein og 25.5% fra karbohydrat.

Musene på den mer fettfattige dietten fikk daglig 10.5% av sitt karoriinntak fra fett, 16.4% fra protein og 73.1% fra karbohydrat.

Karbohydratene som ble gitt var sukrose, det er ikke gitt nærmere opplysninger i studien for type fett.

Kilde: S Sharma, m.fl., 2012.

Det skriver canadiske forskere i ny studie i International Journal of Obesity. Å etablere gode matvarer og en sunn livsstil som varer over tid kan rett og slett være en prosess med mange fallgruver.

Dette underbygges i den nye studien, som er utført på mus.

- Vi oppdaget at den kjemiske sammensetningen i hjernene til musene på den fete dietten, var annerledes sammenlignet med de som hadde spist sunt, sier forsker Stephanie Fulton ved University of Montreal.

- I tillegg til å forårsake fedme, kan kaloririk mat føre til kjemiske reaksjoner i hjernen som minner om dopbruk, fortsetter Fulton.

Selv om det alltid vil være usikkerhet knyttet til overføringsverdien til mennesker i museforsøk, påpeker forskerne at musehjernen i mange tilfeller er sammenlignbar med menneskehjernen.

Sterkere symptomer ved fettkutt

Som når rusmisbrukere må ha mer av sitt narkotiske stoff på for å fungere, risikerer man å havne i en ond sirkel der den fete, appetittvekkende maten brukes som et middel for å unngå nedstemthet.

Uro og økt følsomhet for stressituasjoner var tydelige reaksjoner hos musene som spiste fett.

(Foto: Colourbox)

De negative reaksjonene ble forsterket hos de som etter noen uker ble fratatt sin fete livsstil, og i stedet satt på en kalorifattig diett av forskerne.

En gruppe fikk en daglig diett der 58 prosent av kaloriene var fett over halvannen måned. En sunnere gruppe gnagere fikk i seg 10,5 prosent fett om dagen.

- Fet mat fremmer depresjon

Tidligere er det vist sammenhenger mellom fedme og risiko for depresjon, men forskerne har hatt liten kunnskap om mekanismer og belønningsmønstre i hjernen som kobler dette sammen.

- Nå viser vi for første gang at en velsmakende fet diett over tid fremmer depresjon, ifølge Fulton.

Musene som fikk junk-dietten oppførte seg urolig og unngikk åpne områder. De viste også depressive tegn, ved at de ikke gjorde rare forsøkene på å unnslippe da de ble fanget. 

I tillegg så forskerne at molekylet creb, som bidrar til produksjonen av dopamin, i mye større grad var aktivert i hjernene til junk-musene som brått skulle leve sunnere.

Dopamin er et signalstoff som formidler beskjeder til hjerneområder som blant annet belønning og nytelse. Dopamin kan også påvirke humør og søvnmønster.

I tillegg hadde musene på fett-dietten høyere nivåer av stresshormonet corticosterone.

- Dette forklarer både syklusen med depresjon og negativ atferd, mener Fulton.

Endringene skjer før de kan ses på vekta

Resultatene viser også at de kjemiske endringer i musehjernen, som følge av fet mat, inntreffer før fedmeproblemer er et faktum.

- Det er interessant at endringene i musenes hjerner skjer før de synes på vekta, siuer fulton

- Det er grunn til å tenke over hvordan vi kan støtte folk psykologisk, når de strever med å forbedre kostholdet, uavhengig av om det serr tynne eller tykke ut, sier Fulton

Referanse:

S Sharma, M F Fernandes  og S Fulton. Adaptations in brain reward circuitry underlie palatable food cravings and anxiety induced by high-fat diet withdrawal. International Journal of Obesity advance online publication 11 December 2012; doi: 10.1038/ijo.2012.197 Sammendrag her

Artikkelen er oppdatert 08.01.13, kl 09:58

Powered by Labrador CMS