En sunket båt som tidligere lå under vann i Lake Mead i USA i januar 2023.

Over halvparten av de store innsjøene i verden har mistet vann siden starten av 1990-tallet

Mellom 1992 og 2020 forsvant det vann fra mer en halvparten av alle de store innsjøene i verden, ifølge en ny studie.

Innsjøer over store deler av verden føler konsekvensene av klimaendringene, ifølge en ny studie i tidsskriftet Science.

I tillegg til å være viktige for den lokale naturen er innsjøer også blant annet drikkevannskilder og magasiner for kraftproduksjon. Rundt 87 prosent av alt overflatevannet finnes i innsjøer, som dekker kun 3 prosent av landjorda, ifølge den nye studien, publisert i Science.

Og klimaendringene kan ha store effekter på verdens innsjøer, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Science. Kinesiske forskere har samlet sammen data fra mange forskjellige satellitter for å lage en oversikt over hvordan innsjøer i verden har endret seg.

Det er snakk om over 1.900 av de største ferskvannsinnsjøene i verden. Målingene kommer fra mange forskjellige satellitter, og de strekker seg fra 1992 fram til 2020.

Og resultatene tyder på at menneskelig aktivitet har ført til at mange av innsjøene har krympet, ifølge forskerne. 53 prosent av innsjøene viser signifikant krymping i volum gjennom disse årene.

Disse innsjøene er viktige for mer enn to milliarder mennesker. Forskerne anslår at rundt en fjerdedel av alle mennesker bor i nærheten av innsjøer som er redusert på grunn av inntørking.

Men noen innsjøer har også vokst i denne perioden.

Men hva har egentlig skjedd med innsjøene?

Pagoder på Louxingdun i Poyang-sjøen, en av de største innsjøene i Kina. Dette bildet er fra kraftig tørke i 2022.

Drikkevann og varme

I forskernes analyse peker de på flere ting. Det er spesielt i tørre områder hvor effekten er størt, og innsjøer som Urmia i Iran og Rukwasjøen i Tanzania viser blant de største tapene.

Andre eksempler er store og viktige vannreservoarer som Lake Mead og Lake Powell i USA. Disse innsjøene har vært nede på historisk lave nivåer iløpet av de siste årene, ifølge nyhetnettsiden Axios.

Verdens største innsjø, Det kaspiske hav mellom blant annet Kasakhstan, Russland og Iran står for den aller største reduksjonen i perioden.

Foskerne mener dette hovedsakelig kan forklares med flere effekter av klimaendringer. En av disse er balansen mellom hvor mye vann som tilføres gjennom regn og hvor mye vann som fordamper ut av innsjøen.

Etter hvert som klimaet blir varmere, vil også mer vann fordampe, ifølge den amerikanske klimaforskeren Sarah Cooley, som har skrevet en uavhengig kommentar til forskningen i Science.

Tørt blir tørrere, vått blir våtere

Cooley understreker at det er svært viktig å få på plass gode systemer for å både overvåke og forvalte ferskvannskilder på en ansvarlig måte.

Mer direkte årsaker kan være styring av vannmagasiner for å tappe drikkevann eller vann til for eksempel kraftproduksjon.

Hun peker på at denne studien generelt følger ideen om at tørrere steder blir tørrere, og våtere steder blir våtere.

Og flere steder i verden har innsjøer vokst, men de har ikke vokst like mye som andre har tørket inn. Det større vanntapet i de tørre områdene betyr ikke automatisk at det lagres mer vann i innsjøer i fuktigere klima, ifølge Cooley.

Referanse:

Yao mfl: Satellites reveal widespread decline in global lake water storage. Science, 2023. DOI: 10.1126/science.abo2812. Sammendrag

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS