Annonse
Fra et oppdrettsanlegg utenfor Frøya. (Foto: Havforskningsinstituttet)

Vil finne grensen for bærekraftige oppdrettslokaliteter

Nye målinger viser at det er store forskjeller i hvordan utslipp av organisk avfall (fôrrester, avføring) fra oppdrettsanlegg langs kysten blir spred, og dermed også på hvordan de påvirker bunnen under og nær oppdrettsanleggene på åpne kystlokaliteter.

– Vi ser at på mer eksponerte lokaliteter langs kysten blir det organiske utslippet spredd over et større område enn det vi tidligere har observert i fjordene, men også at det på eksponerte lokaliteter kan være en påvirkning under og ved anlegget, forteller Raymond Bannister.

Han er forsker ved Havforskningsinstituttet og leder for det strategiske prosjektet «Environmental Responses of Aquaculture» der de er i gang med å undersøke bunnen under og nær oppdrettsanlegg utenfor Frøya i Sør-Trøndelag.

I prosjektet prøver forskerne å se på helheten av den organiske miljøpåvirkningen, derfor undersøker de et bredt spekter av problemstillinger som påvirkning på ulike dyrearter, organisk belastning, kjemisk påvirkning i sedimentene og oksygenforbruk. Målet er å utvikle et robust og pålitelig datasett som kan brukes videre til å utvikle et modellverktøy som igjen skal brukes til å optimalisere valg av lokaliteter.

Powered by Labrador CMS