- Dette er en skam

Det bevilges ikke mer penger til bevaring av jerv, gaupe og ulv i forslaget til statsbudsjettet. – Politikerne klarer ikke å ta et standpunkt som sikrer rovdyrene steder å leve, sier professor i zoologi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Vi har rundt 330 jerv som er over 1 år gamle her i landet, og bestanden ses på som sterkt truet. Likevel skytes det hvert år mellom 80 og 90 jerv i Norge. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Arbeidet med naturmangfold har fått en økning på 80 millioner kroner i årets forslag til statsbudsjett, og det samlede beløpet som går til arbeid med truede og sårbare arter er dermed oppe i over 614 millioner kroner.

Ifølge en pressemelding fra Miljøverndepartementet er naturmangfoldet en av årets budsjettvinnere.

- Jeg er glad for at vi i naturmangfoldåret 2010 gjør bevaring av naturmangfoldet til det viktigste satsingsområdet på miljøsiden i budsjettet.

- Bevaring av arter og naturtyper er en av de viktigste utfordringene verden står overfor, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i presseskrivet.

Skylder på Senterpartiet

Hvis årets økning går gjennom Stortingets behandling av budsjettet vil bevilgningene til naturmangfold ha økt med rundt 575 millioner kroner de siste tre årene.

Ifølge regjeringens Soria-Moria-erklæring fra 2005 skulle tapet av biologisk mangfold i Norge stanses innen utgangen av 2010, som også er FNs naturmangfoldår.

Målet er ikke nådd, og Harald Kryvi, professor i zoologi ved Universitetet i Bergen, legger skylden på Senterpartiet.

- Målet var ikke for ambisiøst, men det krevde visse handlinger. Disse handlingene har man ikke hatt mot til å gjøre.

- Dette skyldes holdninger, særlig i Senterpartiet, og det er sauekonflikten som ligger til grunn for at vi ikke har nådd målet, sier han til forskning.no.

Rev, laks og blomster

Ifølge Dagbladet går mesteparten av årets økte bevilgninger til forvaltning og skjøtsel i verneområder og arbeid med å ta vare på truede arter som fjellrev, salamander, flaggermus, villaks og ulike blomsterarter.

19 av de 80 millionene går faktisk til erstatninger til sauebønder som får dyra sine drept eller skadd av rovdyr, men det gis ikke noe ekstra til bevaring av jerv, gaupe og ulv.

"Gaupebestanden her i landet er på rundt 300 individer. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

- Regjeringen er preget av Senterpartiets holdninger til rovdyr, som går ut på at rovdyr er ganske uønsket.

- Rovdyr er ikke farlige for mennesker, men de har den uvanen at de spiser sau som kommer inn i leveområdene deres.

- Dette er en skam

Kryvi sier han ikke forventet noe i det hele tatt fra regjeringen på rovdyrfronten i årets statsbudsjett.

- Regjeringen og Stortinget har fortsatt ikke mot og krefter til å si at vi skal ha rovdyr i visse områder, og at det ikke kan være sau i disse områdene.

Ifølge Norsk Rødliste, som kom ut i 2006, er både jerven og ulven sterkt truede dyrearter, og gaupa er også sårbar for å bli utryddet.

Ifølge rødlista har vi i overkant av 300 gauper her i landet, noe som er mindre enn det som er beregnet som en livskraftig bestand.

Men siden bestanden har kontakt med svenske og finske gauper er gaupa blitt nedgradert fra truet til sårbar. Likevel jaktes det på gauper for å holde bestanden nede.

Mellom 12 og 15 ulv

Jervebestanden besto mellom 2003 og 2005 av rundt 330 individer som var 1 år eller eldre.

En vurdering av bevaringsstatusen her i landet konkluderte i 2005 med at arten ville utryddes i store deler av Norge om dagens avskytningsrate fortsetter og dersom det ikke kommer jerv vandrende inn fra nabolandene våre.

Ulvebestanden vokser både i Norge og Sverige, men vi har fortsatt bare mellom 12 og 15 individer her i landet. I tillegg ble den norske bestanden etablert av bare tre individer, og den viser derfor også negative effekter av innavl.

- Egentlig burde regjeringen og departementene gått i bresjen for de ville dyrene.

- I stedet drepes det hvert år mellom 80 og 90 jerv og over 130 gauper her i landet. Dette er en skam, avslutter Kryvi. 

Les mer: 

Hos Artsdatabanken kan du selv søke opp arter og finne ut hvordan det står til med dem

Les mer om Naturmangfoldåret her

Powered by Labrador CMS