Fantomsmerter forsvant med speil

Da mineskadde menn med amputert fot satte den friske foten foran et speil, slik at det så ut som de fortsatt hadde to føtter, forsvant fantomsmertene.

Hjernen oppfatter ikke alltid at en fot er borte, og fortsetter å sende signaler til den manglende kroppsdelen. (Foto: iStockphoto)

– Speilterapi er en helt ny form for ikke-medisinsk behandling, forteller medisinstudent Victoria Langseth ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Hun var nylig på studietur i jungellandsbyen O´Nornong, Kambodsja, der en tredjedel av mennene er lemlestet av landminer.

I løpet av sitt fire ukers opphold i regi av Tromsø Mineskadesenter, observerte og pratet hun med mineofre som fikk denne kontroversielle speilbehandlingen.

Speiler foten, lurer hjernen

– Speilterapi gjennomføres ved at den amputerte holder et speil langs den ”normale” foten og ser inn i speilet samtidig som han utfører repeterende bevegelser, forklarer Langseth.

– Speilbildet lurer hjernen hans til å tro at han har to funksjonelle bein.

Enkelt forklart oppstår fantomsmerter ved at hjernen ikke helt har forstått at den mangler et lem.

Dermed fortsetter hjernen å sende signaler ned til den amputerte kroppsdelen, og når den ikke får respons oversetter den feilmeldingen med smerte. Sterke smerter, dessverre.

– Når man ser i speilet at man har to føtter blir hjernen fornøyd. Den slutter å sende ut signaler som tolkes som smerte, sier Langseth.

Fra en til to føtter

– Plutselig hadde jeg to føtter!

Bonden Soeung Neang (43) måtte amputere sin høyre fot da han tråkket på en  mine i 2005. Etter å ha vært sterkt plaget med forferdelige fantomsmerter hadde han vanskelig for å tro på at et speil skulle kunne kurere smertene som holdt ham våken om natta.

– Jeg hadde plutselig to føtter, i hvertfall kjentes det sånn ut, beskriver Neang.

Han forklarer at han må konsentrere seg grundig og se på bevegelsene han gjør i speilet.

– Det er som meditasjon, du kan ikke tenke på noe annet mens du gjør det. På denne måten lurer du hjernen til å tro at du har to bein, sier Neang

Lærer opp hverandre

Etter å ha brukt speilet to til tre ganger om dagen, i omtrent ti minutter over en periode på fem uker, ble bonden kvitt smertene.

Nå har Neang lært opp 20 andre med amputert fot i hvordan de skal bruke speilet, og i følge Langseth, fungerte speilterapi på dem som ga seg hen til treningen.

– Ved å gjøre bevegelsene, og se inn i speilet, sa de at fantomsmertene ble redusert eller helt borte. De opplevde også at de traumatiserte minnene fra hvordan de mistet en fot ble hvisket ut, sier Langseth.

Ifølge Neang var det mange som ikke trodde på terapien, men som ble svært overrasket da smertene gradvis forsvant.

Mange av mennene i jungellandsbyen O'Nornong har mistet en fot på grunn av landminer. Nå bruker de speil for å bli kvitt fantomsmertene. (Foto: Victoria Langseth)

Ny behandling

Det er ikke lenge siden de begynte å ta i bruk speilterapi i landsbygda i Kambodsja.

Det hele begynte med at kanadiske Stephen Sumner, som selv hadde store fantomsmerter i en amputert fot, startet med speilterapi oppfunnet av Dr. Vilayanur S. Ramachandran i California.

Han ble kvitt smertene og dro dermed til Asia for å instruere folk i samme situasjon i hvordan de skulle bruke et speil for å bli kvitt sine fantomsmerter.

­– Behandlingen innebærer ingen medisiner, ingen doktorer, ingen lange sykehusopphold og det er gratis. Det er, slik vi ser det, den eneste behandlingen som er realistisk for fattigbøndene på landsbygda i Kambodsja, sier Langseth.

Vil forske på speilterapi

At noe så enkelt som et speil kan hjelpe mineskadde fra store smerter, engasjerer Margit Steinholt ved Tromsø Mineskadesenter.

– Det er nesten for godt til å være sant, og vi ønsker å gjøre en studie på dette, sier hun.

Hun understreker at bøndene som har vært gjennom speilterapi verken har fått penger eller noe annen belønning for å si at denne terapiformen har hjulpet dem.

– Mange av bøndene som har prøvd behandlingen, har hatt smerter i mange tiår, og når de sier at terapien hjelper, så må det være noe i det, sier hun.

Hun mener at dette ikke handler om placeboeffekt, men at når hjernen “ser” at den har to bein, stimuleres nye nervebaner i hjernen.

– Jeg var i Kambodsja da Stephen Sumner kom med speilene sine, og bøndene lo godt av ham. I ren høflighet så prøvde de, og det viste seg at det hjalp.

Margit Steinholt tror at man ved hjelp av speil også kan bli kvitt fantomsmerter i armene.

Powered by Labrador CMS