
Ny studie sår tvil om utbredt kolesterolmyte
Det er antagelig ikke en direkte sammenheng mellom en bestemt type kolesterol og blodpropp i hjernen, noe man tidligere har trodd.
Hvis man klikker seg inn på en av de utallige helsenettsidene, får man inntrykk av at for mye av den «usunne kolesterolen», LDL-kolesterol, gir høyere risiko for blodpropp. En blodpropp i hjernen kalles også hjerneslag.
Men denne sammenhengen er antagelig en myte. En ny studie finner nemlig ingen direkte sammenheng mellom LDL-kolesterol og slag, basert på helseinformasjon om 106 000 dansker.
En uavhengig forsker påpeker at resultatene ikke gjør at pasientene kan føle seg trygge.
Høyt LDL-kolesterol gir nemlig risiko for blodpropp i hjertet.
Feilaktig sammenheng
Forskerne har altså funnet ut at det ikke er noen direkte sammenheng mellom høyt LDL-kolesterol og faren for blodpropp i hjernen.
Forvirringen er knyttet til en type medisiner som kalles statiner, som gis ved høyt LDL-kolesterol.
Det reduserer risikoen for blodpropp både i hjertet og i hjernen, forklarer medisinstudent Sabina Beheshti, som er en av forskerne som står bak studien.
– Man har trodd at statiner ikke gjør noe annet enn å senke kolesterolnivået i blodet. Det har vist seg at medisinene reduserer risikoen for blodpropp i hjertet og i hjernen, og derfor har man antatt at det var en sammenheng mellom LDL-kolesterol og blodpropp i hjernen, sier hun.
Statiner senker imidlertid også nivået av vanlig fett i blodet – såkalte triglyserider, forklarer Børge Nordestgaard, som er professor i klinisk medisin ved Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet.
Han er også en av forskerne bak den nye studien som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Circulation.
– Vanlig fett i blodet øker risikoen for blodpropp i hjernen. Men det trenger ikke ha noe med kolesterolnivået å gjøre, utdyper han.
Andre typer kolesterol kan fortsatt gi hjerneslag
Forskerne har sett på både personer med arvelig høyt LDL-kolesterol og personer der tilstanden ikke er genetisk.
Men det finnes mange typer kolesterol, og noen av dem øker risikoen for blodpropp i hjernen, forklarer Nordestgaard.
– Det finnes for eksempel noe som kalles restpartikkelkolesterol. Disse partiklene, som også inneholder vanlig fett og er mye større enn LDL-partiklene, gir like høy risiko for blodpropp i hjernen som i hjertet, sier han.
Kolesterol og vanlig fett finnes i partikler i blodet og har et skall av proteiner. Noen er små og noen er store, og restpartikkelkolesterol er en av de store, som kan gi blodpropp i hjernen.
Vil du vite mer om hvordan høyt kolesterol kan gi blodpropp i hjertet? Da kan du lese faktaboksen i bunnen av artikkelen.
Risikoen er indirekte
– Pasientene som har høyt LDL-kolesterol, trenger ikke være redde for å få hjerneslag, forteller Sabina Beheshti.
Men dette er komplisert, mener Simon Glerup, som er førsteamanuensis ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet i Danmark. Han har ikke deltatt i studien selv, men har lest den vitenskapelige artikkelen.
– Studien er godt gjennomført og er basert på et stort antall mennesker. De som har høyt LDL-kolesterol, bør vite at risikoen for hjertesykdom også innebærer risiko for slag, sier Glerup.
Det er forskerne som står bak studien, enige i. De understreker at risikoen er indirekte.
– Høyt LDL-kolesterol i kroppen øker risikoen for hjertesykdommer, for eksempel blodpropp i hjertet. Hvis hjertet får problemer, kan det føre til blodpropp i hjernen. Men vi har ikke funnet en direkte sammenheng, sier Sabina Beheshti.
De nye resultatene er dermed ikke noen grunn til å slutte å ta medisinene.
Referanse:
S. Beheshti mfl: «Relationship of Familial Hypercholesterolemia and High Low-Density Lipoprotein Cholesterol to Ischemic Stroke», Circulation (2018), https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.033470
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
SE OGSÅ
-
Internasjonal lege-gruppe: For mange blir behandlet med medisiner og operasjoner de ikke trenger
-
Unik norsk studie viser at kostholdsendringer påvirker kreftrisiko
-
Både høyt og lavt kolesterol kan gjøre deg syk
-
Kronikk: Fusk og fanteri om fett og smerter
-
Betydelig færre dør av hjerteinfarkt og hjerneslag
-
Lavfett og lavkarbo var ett fett