Annonse

Kronikk: Er Institutt for teoretisk astrofysikk fullt av misunnelige Knut Jørgen Røed Ødegaard-kritikere?

Nei, svarer Per Barth Lilje, som leder instituttet. Det er eksterne aktører som krangler, og det bør de slutte med av hensyn til rekrutteringen til realfag, skriver han i dette debattinnlegget.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis man leser litt i media, kan man lett få inntrykk av at min arbeidsplass er et konfliktfylt sted der de ansatte, Knut Jørgen Røed Ødegaard på den ene siden og forskerne på den andre siden, bruker tiden til å krangle om hvem som skal formidle faget astronomi og astrofysikk til allmennheten og være i medias sol.

Her kan for eksempel nevnes et seminar på Soria Moria 10. september som ble fulgt opp i Universitas og VG 8. oktober, leserinnlegg av Kaare Aksnes i Dagbladet 20. oktober som ble fulgt opp med en større sak i avisen samme dag, og nå sist Jonas Langes innlegg her på forskning.no 24. oktober.

Jeg regner derfor med at mange vil bli forbauset over å høre at verken Knut Jørgen Røed Ødegaard eller noen av hans kjente kritikere er å finne blant de 45 ansatte ved Institutt for teoretisk astrofysikk!

Ansatt utenfor instituttet

Ødegaard selv har fra 1/1-2006 vært ansatt i 100% stilling direkte av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Oslo som daglig leder for Solobservatoriet på Harestua.

Instituttet har ikke hatt noe med driften av dette senteret for utadrettet virksomhet i naturfagene etter at den vitenskapelige aktiviteten der ble lagt ned i mars 1987, for 21 år siden; det har helt og holdent vært fakultetets ansvar. Instituttet har derfor heller ikke de siste tre årene hatt noe med Ødegaards virksomhet.

På det omtalte seminaret på Soria Moria var kun én ansatt ved instituttet til stede (det kolliderte med foredragene til vinnerne av Kavli-prisene), og han deltok ikke i debatten.

De som i mediaomtalen etterpå ble tatt til inntekt for ”Astrofysisk institutts misunnelse” var Eirik Newth og Pål Brekke.

Eirik Newth, som også er en fremragende formidler av astronomi og annen naturvitenskap, vinner av Brageprisen i 1996, tok cand. scient.-graden i astronomi i 1989 og har etter det ikke hatt noen tilknytning til instituttet. Han har da også alltid gjort det helt klart at han uttaler seg på egne vegne.

Pål Brekke har doktorgrad i astronomi fra 1992 og var ansatt som forsker ved instituttet til januar 1999. Etter det har han ikke hatt noen tilknytning til instituttet, og han uttaler seg selvfølgelig heller ikke på vegne av instituttet eller ”det norske astrofysikkmiljøet”. I dag er han ansatt som seniorrådgiver i Norsk Romsenter, et forvaltningsorgan under Nærings- og handelsdepartementet.

I sitt kritiske, men balanserte leserinnlegg i Dagbladet gjorde Kaare Aksnes det i starten klart at han er emeritus professor, altså pensjonert professor, og også kun uttaler seg på vegne av seg selv.

De hobbyastronomene i Norsk Astronomisk Selskap som i media har uttalt seg kritisk mot deler av Ødegaards formidlingsvirksomhet har selvfølgelig heller ikke noe med Institutt for teoretisk astrofysikk eller det faglige astrofysikk-miljøet å gjøre.

Det er forbløffende å se hvordan media klarer å få noe som i virkeligheten er en debatt mellom en del personer med ymse faglig bakgrunn fra astronomi/astrofysikk, men uten noen formell tilknytning til vårt institutt, til å se ut som en intern krangel ved Institutt for teoretisk astrofysikk! De aller fleste av våre ansatte stiller seg helt uforstående.

Invitert, deltar ikke

Til Jonas Langes innlegg er å si at International Year of Astronomy 2009 internasjonalt drives av International Astronomical Union som har bedt sin medlemsorganisasjon i Norge, Det Norske Videnskaps-Akademi, om å nedsette en norsk komité og en norsk ”Single Point of Contact”.

Den norske komiteen ledes av førsteamanuensis Frode Hansen ved Institutt for teoretisk astrofysikk. Dr. scient. Andreas Jaunsen er ansatt som daglig leder for astronomiåret i Norge, og er Norges ”Single Point of Contact”.

Komiteen har fra første dag invitert Knut Jørgen Røed Ødegaard til å bidra, og han har vært invitert til en rekke møter der det ble bedt om innspill og forslag til aktiviteter. I søknad til Forskningsrådet om midler til astronomiåret ble Ødegaard og Solobservatoriet (etter at han var forespurt) oppført blant samarbeidspartnerne, men han svarte aldri på henvendelser om å komme med innspill.

I møte med komiteen har også Ødegaard takket nei til å delta i foredragsserien som skal turnere skoler og vitensentre i regi av astronomiåret.

Inngang til naturfagene

Svært mange barn og unge har forstått at astronomi er et spennende fag, og både Knut Jørgen Røed Ødegaard og Eirik Newth har bidratt meget sterkt til å vekke denne forståelsen.

Sammen med dinosaurer er astronomi den viktigste skaperen av naturfaginteresse hos barn, noe som er svært viktig for deres senere valg av realfag som programfag på videregående skole, noe som igjen kan føre til bedre forståelse for realfag og flere studenter til naturvitenskap og teknologi som Norge sårt trenger.

La oss håpe alle som genuint er interesserte i å fenge astronomi- og realfaginteresse kan stå sammen om dette under det internasjonale astronomiåret, og slutte krangelen.

Powered by Labrador CMS