Fete barn har gamle årer

En amerikansk studie antyder at blodårene til svært overvektige barn og tenåringer er i samme forfatning som årene til middelaldrende mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Når det gjelder faren for slag og hjertesykdom kan tilstanden til blodårene være en viktigere faktor enn alderen, antyder forskningen til Geetha Raghuveer og kollegaene fra University of Missouri og Children’s Mercy Hospital.

De har undersøkt 34 gutter og 36 jenter som alle slet med fedme eller overvekt, og som i tillegg hadde unormalt høye kolesterolnivåer i blodet.

30 år eldre

Forskerne brukte ultralyd for å måle tykkelsen på veggene inni halsarteriene til de unge. Dette er årene som leverer friskt blod til hjernen.

Jo tykkere veggene i disse arteriene er, dess sterkere er indikasjonene på at det har bygd seg opp et fettaktig belegg på innsida av årene. Dette belegget er igjen en risikofaktor for hjerteinfarkt og slag.

Konklusjonen på undersøkelsen var nedslående, ifølge en pressemelding fra American Heart Association.

- Vi fant ut at tilstanden i arteriene til disse barna er mer typisk for en 45-åring enn noen på deres egen alder. Barnas vaskulære alder – ”blodårealderen” – var omtrent 30 år høyere enn deres virkelige alder, sier Raghuveer.

Optimistisk til behandling

- Den vaskulære alderen hadde økt mest hos barn som både var fete og hadde høye nivåer av triglyserider (spesielle fettstoffer i blodet), sier Raghuveer.

- Så kombinasjonen av fedme og mye triglyserider bør være et varsko til legen om at barnet har høy risiko for hjertesykdom.

Nå mener forskeren det må settes opp flere studier for å finne ut om beleggene i årene tynnes hvis barna går ned i vekt, trener eller får behandling for høye fettnivåer i blodet.

- Jeg er optimistisk til at noe kan gjøres, Raghuveer.

- Hos barn er ikke belegget i blodårene blitt hardt og forkalket. Vi kan forbedre åreveggene og blodgjennomstrømningen hos voksne igjennom behandling, og jeg er sikker på at vi kan hjelpe barn enda mer.

Referanse:

Forskningen til Geetha Raghuveer, Joseph Le, Menees Spencer, David McCrary, Danna Zhang og Chen Jie ble presentert på American Heart Association’s Scientific Sessions 2008.
 

Powered by Labrador CMS