Mari Sundli Tveit, rektor ved NMBU, mener at de har mye å lære av saken forskning.no har presentert om granskningen av en mulig fuskesak ved universitetet. (Foto: Gisle Bjørneby)
– Det er svært mye å lære av denne saken, sier rektor ved NMBU
NMBU-stipendiaten ble anklaget for juks, og ble gransket tre ganger. Men ingen av utvalgene så på hele doktorgraden hans. Rektor Mari Sundli Tveit sier hun er opptatt av av at de feil som er gjort i saken ikke må gjenta seg i fremtiden
forskning.no har de siste dagene skrevet om hvordan Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) satt ned tre utvalg til å granske en doktorgrad etter varsel om juks, uten at noen gransket hele avhandlingen.
– Jeg mener det er svært mye å lære av denne saken og er opptatt av at de feil som er gjort, ikke må gjenta seg i fremtiden, skriver rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, i en epost til forskning.no.
Daværende rektor ved Veterinærhøgskolen, Yngvil Wasteson, ga i 2013 det første av tre granskningsutvalg i oppgave å gå gjennom hele doktorgraden til Leon Cantas, etter at det ble varslet om at det var noe galt i en av de seks artiklene i avhandlingen.
De avga en knusende dom. Dataene i denne artikkelen så ut som juks. Derfor burde hele avhandlingen granskes, konkluderte de med.
Det er ingenting som tyder på at granskningsutvalg nummer to eller tre har gjort dette.
– Selv om dette er en krevende sak for oss, mener vi at det er viktig og riktig av forskning.no å belyse den, skriver rektoren.
Vil ikke overprøve utvalgene
Rektoren ved NMBU vil ikke si om hun er overrasket over at ikke hele doktorgraden har vært gransket, slik flere organer og utvalg ved NMBU har vedtatt at den skulle bli.
– Som rektor skal jeg være svært forsiktig med å overprøve de ulike utvalgenes vurderinger. Jeg har fulgt saken nøye og tatt de ulike konklusjonene til etterretning og har fulgt det nasjonale granskningsutvalgets anbefalinger, skriver hun.
– Den gjennomgangen og analysen forskning.no har gjort er grundig. Den samsvarer godt med vår egen gjennomgang av saken. forskning.no konkluderer med at denne saken både har vært over- og underbehandlet. Jeg har stor forståelse for at man landet på denne beskrivelsen.
Her er NMBU-saken
Her finner du alle forskning.no-artiklene om NMBU-saken:
Ikke tilfreds med helheten
Tveit mener at hun som rektor ikke bør kommentere kvaliteten på de uavhengige utvalgenes granskninger. Men hun skriver at NMBU ikke er tilfreds med helheten i prosessen og oppfølgingen og mener det er mye å lære av denne.
– Det har tatt oss for lang tid å få oversikt over sentrale fakta i prosessen, for eksempel at graden allerede var tildelt på disputasdagen. Dette har medført saksbehandlingsfeil og bidratt til at saken har dratt ut i tid, skriver Tveit.
Påstand mot påstand
– Veileder hevder overfor forskning.no at det ble lagt lokk på saken og at han ikke kunne ha kontakt med sin stipendiat etter første granskning ble satt igang. Er dette tilfelle?
– Vi har ikke dokumentasjon på at det er lagt lokk på saken eller at det er gitt noen slik beskjed til veileder. Her står saken påstand mot påstand, som dere også påpeker i saken på forskning.no.
– Vil NMBU gjøre noe for å endre rutinene for datalagring og veiledning rundt dette etter denne saken?
– Vi har i dag gode rutiner både for behandling og lagring av forskningsdata og god veiledning og kursing om dette, for journalføring og ikke minst for varsling. Vi har gode rutiner for denne type saksbehandling i dag og vil lære så mye vi kan av denne saken.
– Hvordan følger NMBU opp Leon Cantas nå etter at saken har blitt kjent?
– Vi er i kontakt med Leon Cantas og er opptatt av at han skal ivaretas i denne svært vanskelige situasjonen, svarer rektor Tveit .