Det er gode grunner til å legge om til et mer plantebasert kosthold, ifølge kronikkforfatterne.

Kjøtt eller plante-erstatninger? Konklusjonen er klar

KRONIKK: Ny, omfattende studie har sammenlignet helseeffekter av kjøttprodukter og plantebaserte erstatninger.

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hva er best for helsen din: kjøttprodukter eller plantebaserte kjøtterstatninger? Det er et spørsmål som mange lurer på, spesielt i en tid der flere og flere velger å redusere eller kutte ut kjøtt fra kostholdet sitt.

Nå har en omfattende studie publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet gitt et tydeligere svar på dette. Studien har sett på sammenhengen mellom ultraprosessert mat og multimorbiditet – det vil si forekomst av flere kroniske sykdommer samtidig.

Forskerne bak studien brukte data fra drøyt 266.700 personer fra sju ulike land, som var en del av den store og pågående kohortstudien EPIC. Disse personene ble så fulgt i elleve år for å se om de fikk hjertesykdom, kreft eller type 2 diabetes. 

EPIC-studien er et stort forskningsprosjekt i Europa som følger en gruppe mennesker over (prospektiv kohortestudie) tid for å undersøke hvordan kostholdet vårt kan påvirke risikoen for å utvikle kreft og andre sykdommer som hjerte- og karsykdommer

Forskjell på ultraprossesert mat

Studien avdekket at et høyt konsum av ultraprosessert mat ser ut til å være forbundet med høyere risiko for sykdom. Men det interessante er at da de analyserte ulike matvarer separat, oppdaget de at de ulike undergruppene av ultraprosessert mat hadde svært ulik effekt på helsen.

Mange plantebaserte kjøtt- og melkeerstatningsprodukter kategoriseres som ultraprosessert mat, men kan være næringsrike og sunne

Noen undergrupper av ultraprosessert mat var mer skadelige enn andre. Disse var hovedsakelig animalske produkter og brus med kunstig eller naturlig sukker. Derimot var det ikke tegn til skadelige helseeffekter forbundet med for eksempel ultraprosesserte frokostblandinger, brød eller plantebaserte erstatninger for kjøtt og meieri.

Det er bred enighet om at utfordringen med ultraprosessert mat er at den ofte har høyt innhold av salt, usunt fett eller sukker, og lavt innhold av næringsstoffer. Men heller ikke dette stemmer alltid.

Mange av de vegetariske erstatningsproduktene er næringsrike. Mattilsynet analyserte i 2022, i samarbeid med Havforskningsinstituttet 25 av de mest solgte plantebaserte middagsprodukter og drikker/melkeerstatninger. 

De konkluderte med at det er lite uønskede stoffer i slike produkter og at de inneholder omtrent like mye protein som i tilsvarende kjøttprodukter, litt mindre fett og mer fiber.

Ultraprosessert: et ullent og forvirrende begrep

Ultraprosessert mat er et begrep som har skapt mye debatt og forvirring. Det kommer fra NOVA-klassifiseringen, som er et system for å sortere matvarer etter hvor mye de er industrielt behandlet: fra uprosessert og minimalt prosessert til ultraprosessert. Både innholdsstoffene og prosesseringsmetodene vektlegges når man klassifiserer matvarer som ultraprosessert.

Som mange har påpekt er det er urimelig at matvarer som påvirker helsen så forskjellig har havnet i den samme ultraprosesserte kategorien. Noen undergrupper av ultraprosessert mat har nøytral eller en mulig beskyttende effekt for å utvikle sykdom, mens andre kategorier er assosiert med negativ helseeffekt. Klassifiseringen er derfor unyansert og skaper mye forvirring.

Mange plantebaserte kjøtt- og melkeerstatningsprodukter kategoriseres som ultraprosessert mat, men kan være næringsrike og sunne (for eksempel at de er rike på fiber og har god proteinkvalitet).

Det er viktig å ta i betraktning at kjøtterstatningene ofte erstatter bearbeidete kjøttprodukter, som er klassifisert som overbevisende kreftfremkallende. De frarådes derfor å spises selv i små mengder, på regelmessig grunnlag. 

Disse utgjør omtrent 50 prosent av kjøttinntaket. Det i seg selv gjør det verdt å legge om kostholdet til mer plantemat, selv med innslag av bearbeidede produkter en gang i blant.

Tanja Kolchenko er leder i foreningen Mat for helsen, som fremmer økt inntak av plantekost og mindre kjøtt. Kolchenko driver også bloggen Vegetarlegen og er styremedlem i Dyrevernalliansen.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS