Vinter gjør bilistene dårlige

Vinteren gjør deg til en dårligere sjåfør, bekrefter ny britisk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søvnmangel og generell tretthet rammer ikke bare egen kjøring, men skaper også aggresjon mot andre bilister, het det i en fersk rapport onsdag.

Selvfølgelig kjører de andre alltid mye dårligere enn du selv, men om vinteren er de ekstra elendige. Når du irriterer deg over dette samtidig som du gjesper etter en alt for kort nattehvile og tenker på alt du har å gjøre, oppstår det helseforskere kaller WDD.

WDD står for Winter Driver’s Disorder eller Vintersjåførens Sykdom, og kan hvert år være utløsende årsak til opp til to millioner trafikkulykker i Storbritannia. Rapporten om WDD som ble lagt fram onsdag, bygger på samtaler med 2 200 bilister.

- Alle bilister bør legge seg på sinne at depresjon og sløvhet kan forårsake mange ulykker spesielt på korte og mørke vinterdager. Reaksjonstiden stiger når du føler deg sliten og irritert, påpeker den britiske psykologen Donna Dawson.

Samtalene viste at en tredel av disse er utsatt for brå humørsvingninger om vinteren. De aller fleste som klaget over slikt, la skylden på været, tretthet i kropp og sinn samt dårlig utbygde og vedlikeholdte veier.

(NTB)

Powered by Labrador CMS