Små barn slår seg oftere vrange om de får en advarsel to minutter før de må legge vekk skjermen. Kanskje fordi foreldrene tyr til advarsler når de regner med bråk, foreslår forskerne. Som regel er nemlig barna fornøyde med å avslutte. (Foto: Olimpik/Shutterstock/NTB scanpix)
Unngå raserianfall når ungen må legge bort nettbrettet
Å forberede barnet på at det snart er slutt gjør det bare verre.
Små barn blir sintere når du advarer dem om at skjermtida snart er over enn om du bare stopper den.
Det fant amerikanske forskere som ba foreldre om å følge med på barna sine i et par uker. Barna var mellom ett og fem år gamle – en del av dem altså midt i trassalderen.
Blir lei av skjermen
28 familier skrev dagbok der de beskrev i detalj hva barna brukte skjermen til, det være seg spill, tegnefilm eller noe annet. De merket seg også hvorfor og hvordan skjermtida ble avsluttet.
Det vanligste grunnen til å gå vekk fra TV-en, netttbrettet eller telefonen var at det skjedde noe annet, for eksempel at bilturen var over eller at en venn ringte på døra.
Den nest vanligste var at ungen mistet interessen. Det trodde foreldrene var ganske sjeldent, skal vi tro intervjuer med 27 andre familier. Men ifølge dagbokstudien skjedde det faktisk hver fjerde gang barna satt foran skjermen.
Noen ganger må foreldrene likevel gripe inn.
Husker raserianfallene
Slikt kan ende med sinne og tårer. Foreldrene trodde at barna ble mildere stemt hvis de var forberedt på at nettbrettiden snart var over. Men det virket motsatt.
Forskerne lurer på om det blir mer bråk med en advarsel nettopp fordi det er i situasjoner der foreldrene forventer krangling at de sier fra en stund før de skrur av skjermen.
En del av mekanismen kan være at foreldrene så ut til å ha en litt urealistisk oppfatning av hvor vanlig det var at sønnen eller datteren fikk et utbrudd.
Da forskerne intervjuet de 27 familiene, fortalte nesten alle foreldrene at barnet innimellom fikk et raserianfall eller nektet å avslutte, og flere enn én av tre foreldre svarte at det skjedde nesten hver gang.
Men dagbøkene til de 28 andre familiene avslørte at det som oftest gikk helt fint å avslutte uten dramatikk. Kanskje de ubehagelige episodene sitter lenger i hukommelsen, undrer forskerne.
Eller at det tross alt er ulike familier med forskjellige erfaringer i de to studiene.
Skylder på autoavspilling
Rutiner gjorde det lettere å avslutte. Barna stilte ingen spørsmål dersom de hadde klare regler om å skru av TV-en for eksempel når frokosten var klar.
Også teknologiske avbrudd godtok de uten å mukke, som at batteriet på smarttelefonen tok slutt. Et foreldrepar innrømmet at de lot som om et program poden hadde sett på ferie ikke ble vist i deres område. Da sluttet han å mase.
Forskerne foreslår derfor at de som lager teknologien legger til rette for en funksjon som gir barna beskjed om at tida snart er omme og deretter stanser automatisk. Det motsatte er ofte tilfelle i dag.
Mange av foreldrene mente at automatisk avspilling er en forbannelse som gjør det vanskeligere å stoppe. Strømmetjenester som Netflix spiller automatisk av neste episode av en serie dersom du ikke trykker på stopp.
Men noen få familiers erfaringer er neppe nok til å bygge en anbefaling på til verken småbarnsforeldre eller teknologiprodusenter. Funnene presenteres på en konferanse, og er foreløpig heller ikke kvalitetssikret av andre forskere.
Referanse:
Alexis Hiniker mfl: Screen Time Tantrums: How Families Manage Screen Media Experiences for Toddlers and Preschoolers. Paper presentert på konferansen Association for Computing Machinery’s 2016 CHI conference, 7.-12. mai 2016 i San Jose California, USA. DOI: 10.1145/2858036.2858278