Den ubemannede raketten SpaceX Falcon 9 eksploderte få minutter etter at den ble skutt opp fra Cape Canaveral i den amerikanske delstaten Florida på oppdrag for NASA. (Foto: NASA/Charles Babir)

Ødelagt stag forårsaka SpaceX-eksplosjon

Foreløpige undersøkelser viser at svakheter i en støttebjelke var grunnen til at Falcon 9-raketten eksploderte for noen uker siden.

I samarbeid med NRK Viten


 

SpaceX

  • SpaceX er et privat amerikansk romfartsvirksomhet som blant annet utvikler og skyter opp raketter i samarbeid NASA.
  • Selskapet har inngått en kontrakt med NASA på 1,6 milliard dollar der selskapet skal stå bak minst tolv ubemannede forskyningsoppskytninger til NASAs romstasjon med «Falcon 9»-rakett og «Dragon» romkapsel.
  • Den siste oppskytningen var det syvende i rekken av oppdrag under denne kontrakten.
  • Selskapet begynte å samarbeide med NASA i 2008.
  • Prisen for en Falcon 9 versjon 1.0 ved lanseringen var satt til 54-59,5 millioner dollar. I 2013 var prisen for en Falcon 9 versjon 1.1 satt til 56,5 millioner dollar, og 61,2 millioner dollar i november 2014.
  • En «Falcon 9» er 68,4 meter høy, 3,7 meter bred og veier 505,8 kg.

Kilde: Wikipedia, SpaceX

SpaceX Falcon 9-raketten som tok av fra Cape Canaveral i Florida 28. juni, eksploderte bare to minutter etter oppskyting.

I dag offentliggjorde SpaceX-eier Elon Musk at et ødelagt stag som skulle holde en heliumflaske på plass, var årsaken til eksplosjonen.

– Staget brakk, og heliumflaska føyk opp i tanken med flytende oksygen, fortalte han på en pressekonferanse ifølge phys.org.

Dette førte til overtrykk i tanken, noe som igjen medførte at raketten eksploderte. Musk tok forbehold om at dette er de foreløpige funnene etter en ukeslang havariundersøkelse.

– Glemmer å frykte nederlag

Støttebjelka det er snakk om var 60 centimeter lang og 2,5 centimeter tykk. Ifølge Popular Science var den konstruert for å tåle en belastning på nesten fem tonn, men brakk etter en belastning på bare ett tonn.

Musk fortalte at staget var lagd av en ekstern leverandør, og at de ikke lenger kommer til å benytte seg av akkurat denne modellen. Han sa også at de i framtida vil teste hvert enkelt stag før oppskyting.

– Dette viser bare at raketter er kompliserte. Og når du bare har opplevd suksess glemmer du kanskje å frykte nederlag, sa Musk.

Han opplyste også om at neste oppskyting med Falcon 9 ikke vil skje før tidligst i september.

– Jeg tror alle i denne businessen vet at oppskytinger er forbundet med stor risiko. Og uhell kan, og vil, også skje i fremtiden, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NRK.

Han tilføyer likevel at flere uhell av denne typen for SpaceX’ del vil skape usikkerhet og gjøre det vanskeligere for dem å finne kunder.

– Men jeg tror helt klart at kommersielle aktører har sin plass i denne bransjen og at Space X vil løse de utfordringene de har.

Tredje ulykke på åtte måneder

Falcon 9 skulle bringe forsyninger til Den internasjonale romstasjonen, noe som regnes som et rent rutineoppdrag. Ingen mennesker ble skadd da det ubemanna fartøyet eksploderte, men NASA mista utstyr for drøyt 900 millioner kroner.

I tillegg til å forsyne ISS, hadde SpaceX et mål om å berge Falcon 9-raketten opp fra havet sånn at den skulle kunne brukes på nytt. De har prøvd to ganger før uten å lykkes, men dette er den første gang de ikke har klart å levere forsyningene.

Dette er det tredje mislykka forsyningsoppdraget på åtte måneder. I oktober eksploderte det amerikanske firmaet Orbitals Antares-rakett like etter oppskyting, og i april styrta en russisk rakett med forsyninger som skulle til ISS.

Powered by Labrador CMS