null (Foto: Reuters)

Politiske venner er penere

Skjønnhet er ikke bare en objektiv egenskap. Vi blir også preget av politisk oppfatning. Velgere synes politiske ledere vi deler oppfatning med, er mer fysisk attraktive, ifølge ny studie. 

Slik ble studien gjort

Forsøkene ble utført i november 2010, fire uker etter mellomvalget i USA.  I det ene forsøket var 49 deltagere som hadde vært frivillige medhjelpere til enten republikanerne eller demokratene med.

De ble bedt om å rangere en rekke kjente og ukjente politikere ut fra hvor attraktive de syns de var, på en skala fra 1 til 9. Det samme ble gjort med 91 velgere som ikke hadde vært aktive før valget. 

 

 

Stemmer du SV, synes du kanskje ikke Siv Jensen er på langt nær så pen som de som stemmer Fremskrittspartiet synes. Og stemmer du Senterpartiet, vil Trygve Slagsvold Vedum fremstå som mer attraktiv enn han gjør for velgere som foretrekker andre partier. 

Ny forskning fra Cornell University viser i hvert fall at velgeres bedømmelse av politikeres utseende er avhengig av vårt og deres politiske ståsted. 

Desto mer enig vi er med politikere, jo kjekkere eller penere synes vi de er.

Studien ble publisert denne uken i The Leadership Quarterly.

Obama kjekk blant demokrater

Forskerne viste bilder av kjente og ukjente politiske ledere til velgere i to ulike tester. 

- Vi fant at velgernes partitilhørighet og kjennskap til lederne hadde betydelig påvirkning på hvordan de oppfattet lederne når det gjaldt utseende, sier forskeren som ledet studien, Kevin M. Kniffin.

Blå kurve viser at kjente demokratiske ledere vekker atskillig mer fysisk begeistring blant demokratiske tilhengere enn motstandere, og rosa kurve viser at republikanske ledere er ansett som langt kjekkere av tilhengere enn av motstandere. Grønn og rød kurve viser at ukjente ledere for begge partier blir mer lunkent mottatt i begge leire. (Foto: Cornell University)

Han er er postdoktor og førsteamanuensis ved Cornell Dyson School of Applied Economics and Management i USA. 

- Demokratene vurderte Barack Obama som mer fysisk attraktiv, og republikanerne hadde en tendens til å rangere Sarah Palin som penere enn motstanderne.

Ingen favorisering av ukjente

Studien viser at deltagerne favoriserte politiske ledere ved at de ser bildene av kandidatene gjennom fargede linser, forklarer Kniffin i en pressemelding.

Forskerne fjernet effektivt disse fargede linsene ved å vise deltagerne umerkede bilder av ukjente politiske ledere fra fjerne stater. Resultatene for de som ikke kjente kandidatene viste ingen favorisering basert på politisk tilhørighet.

- Det er ingen republikansk look eller demokrat-frisyre, sier Kniffin. Fyldige lepper er uansett en nøkkel til å se bra ut, viser tidligere studie. 

Enighet gir aura

Også tidligere studier har vist at gruppemedlemskap kan påvirke og filtrere menneskelige oppfatninger og dynamikk. 

For eksempel kan bare det å spise et måltid sammen med fremmede mennesker gjøre at vi synes de ser bedre ut.

Og mens tidligere studier har vist at menn med makt synes allierte kvinner er mer attraktive enn andre kvinner, så er det første gangen at sympatien viser utslag den andre veien, ifølge forskerne. 

Smal midje blir av menn ansett som den mest attraktive kroppsdelen hos kvinner, viser en tidligere studie.

Like interesser er viktig

Daglig leder og grunnleggeren av den norske nettdatingtjenesten Sukker.no synes studien er interessant.

- Interesser og verdier er viktig. Single som chatter sammen på Sukker.no, har normalt høyt match-tall. Det vil si at de har mange likhetstrekk. Men utseendet betyr også mye for om det blir kontakt, sier Morten Gulliksen.

Medlemmene får 70 spørsmål de skal fylle ut. Dette går ut på type utdanning, om de ønsker barn eller ikke, om de er friluftsmennesker eller urbane, men også mellommenneskelige spørsmål som åpenhet og sosialiseringsgrad.

Politisk interesse er noe man oppgir ved siden av og som for noen vil påvirke interessen de får for personen. Gulliksen regner det som sannsynlig at det er en sammenheng mellom politisk retning og hvordan man svarer på resten av spørsmålene.

- Medlemmene vekter selv på bakgrunn av erfaring hva de synes er viktigst, og får så opp personer med høyest match-tall.

- Dermed får man ryddet potensielle ulikheter av veien med en gang, ulikheter som kunne medført problemer i forholdet etter en stund. Det var grunnen til at vi utviklet dette matchingssystemet i utgangspunktet, sier Gulliksen.

Ifølge ham har anslagsvis en av fire funnet en kjæreste gjennom Sukker.no.  

Fysisk attraktivitet gir glorie-effekt

Amerikansk forskning har også vist at kandidater med et heldig utseende gjør det bedre i politiske valg. 

- Å være fysisk attraktiv fungerer som en slags glorie-effekt, forklarer Kniffin.

En annen studie viser at menn er mer enige om hvilke kvinner som er attraktive, enn omvendt. Kvinner oppgir mye større variasjon når det gjelder hvilke menn de liker. 

Denne studien viser at det altså kan gå andre veien, også. 

- Våre oppfatninger av ikke-fysiske egenskaper kan påvirke hva vi synes om andres fysiske attraktivitet, sier Kniffin.

Kilde:

 Kevin M. Kniffin. m.fl.: “Beauty is in the in-group of the beholded: Intergroup differences in the perceived attractiveness of leaders”. The Leadership Quarterly.

Powered by Labrador CMS