Noen opplevelser gir deg en intens, god følelse. Kanskje gir de deg også bedre helse. (Foto: Microstock)

Kan bli friskere av gode opplevelser

Kunst, natur og åndelige opplevelser henger sammen med mindre betennelse i kroppen, mener forskere.

En fergetur i solnedgangen over speilblanke Sognefjorden. Et mektig brus av korsang under et kirkehvelv. Noen minutter med gåsehud foran Mark Rothkos malerier i et galleri i London.  

Gode, intense opplevelser, spesielt de som innebærer ærefrykt, henger sammen med en bedre helse, mener et team av amerikanske forskere, som nå også har en ide om hvordan:

Mindre betennelse i kroppen.

Opplevelser og prøver

Forskerne har undersøkt rundt 200 unge voksne som måtte rapportere om sine opplevelser i løpet av dagen. Her listet de opp positive følelser som fornøyelse, ærefrykt, medfølelse, tilfredshet, glede, kjærlighet og stolthet.

Så tok forskerne prøver fra munnen til hele gjengen. Prøvene kunne nemlig avsløre hver enkelt deltagers nivå av cytokiner, stoffer som er forbundet med betennelser i kroppen.

Cytokiner er nødvendige når kroppen skal hamle opp med infeksjoner og skader. Men konstant høye nivåer er ikke bra. Det er i stedet koblet til mange lidelser, som diabetes 2, hjertesykdom, depresjon og flere autoimmune sykdommer.

Mindre betennelse

Det viste seg altså at positive følelser faktisk hang sammen med lavere nivåer av cytokiner, og dermed antagelig mindre betennelse i kroppen hos deltagerne.

Det kan stemme overens med resultater fra tidligere undersøkelser, som har viste at negative følelser varr knyttet til høyere nivåer av cytokiner.

– Det at ærefrykt, undring og skjønnhet fremmer sunnere nivåer av cytokiner, antyder at tingene vi gjør for å oppleve slike følelser – å gå i naturen, å fortape seg i musikk, å nyte kunst – har direkte innvirkning på helse og forventet levealder, sier Dacher Keltner fra University of California, Berkeley, i en pressemelding.

Likevel må han også innrømme at det ikke er helt klart hva som er høna og egget i denne soga:

Gir de gode følelser bra helse, eller er friske mennesker bare mer tilbøyelige til å ha intense positive opplevelser?

Følelser, tro og helse

Uansett er dette ikke første gangen forskere finner sammenhenger mellom helse og positive følelser, ærefrykt og spiritualitet.

I 2010 publiserte for eksempel Harold G. Koenig og kollegaene hans resultatene av en stor oppsummering av forskning på helse og åndelighet. Konklusjonen viste at troende mennesker – uavhengig av religion – er lykkeligere, har mindre hjertesykdom og lever lenger.

Andre studier antyder at glede og entusiasme beskytter mot hjertesykdom, og at et lyst sinn er avgjørende for god helse.

Samtidig kan det være grunn til å spørre om hva dette betyr i praksis. Kan vi forebygge sykdom ved å gi folk mer positive følelser?

En norsk undersøkelse antyder at det grunnleggende nivået ditt av lykke og tilfredshet er medfødt. Da er det kanskje ikke så mye du kan gjøre med saken?

Er du en av dem som ikke er naturlig tilfreds, kan du i det minste trøste deg med at slett ikke alt er avhengig av positive følelser. En stor undersøkelse av kreftpasienter viste for noen år siden at optimisme ikke økte sjansene til å overleve sykdommen.   

Referanse:

J. E. Stellar, N. John-Henderson, C. L. Anderson, A. M. Gordon, G. D. McNeil, D. Keltner, Positive Affect and Markers of Inflammation: Discrete Positive Emotions Predict Lower Levels of Inflammatory Cytokines, Emotion, januar 2015. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS