(Foto: Håkon Sparre / NMBU)
Hva skjedde egentlig under finanskrisen på Island? Gaute Einevoll prøver å finne svar i ny podcast
I podcasten «Vett og vitenskap» driver professor Gaute Einevoll folkeopplysning om både temaer han er ekspert på, men også temaer han har interesse for. I sin nye episode snakker han med nordmannen som fikk i oppgave å hjelpe landet ut av finanskrisen i 2008.
Gaute Einevoll har vært professor i over 20 år. I år ble han også podcaster. I hver episode av «Vett og vitenskap» tar han for seg en bok som han og forfatteren diskuterer.
– Håpet er at det skal være folkeopplysning hvor man snakker sammen om ideene i bøker. Hensikten er ikke å vinne en debatt, men sammen å finne frem til fornuftig kunnskap, sier professoren.
I podcasten snakker Einevoll om temaer han kan mye om. Hans første episode er om et organ som han har jobbet med i mange år, hjernen. I tillegg velger han også samfunnsvitenskapelige temaer som han har interesse for, men ikke er ekspert på.
En del av forberedelsene er å lese bøkene på forhånd. Han er opptatt av å være grundig forberedt.
– Det er veldig lystbetont å sette seg inn i stoff. Det jeg typisk gjør er å gå gjennom bøkene, så lager jeg et opplegg for podcasten, både for at folk skal ha det hyggelig, men også for at de kan lære noe underveis, sier Einevoll.
Prøver å forklare finanskrisen på Island
I den ferskeste episoden av «Vett og vitenskap» har Einevoll fått med seg Svein Harald Øygard som gjest. Øygard ble hentet inn som sentralbanksjef på Island mens finanskrisen pågikk. Mange av de største bankene på Island gikk konkurs, og Øygard fikk i oppgave å redde landet ut av krisen.
I år ga Øygard ut boken «På finanskrisens slagmark».
– Podcasten handler om Øygards opplevelser på Island som sentralbanksjef, men også hva en bank og en sentralbank gjør og hva som skjedde i finanskrisen, sier Einevoll.
Sist, men ikke minst snakker Einevoll og Øygard om hvordan en ny finanskrise kan forhindres.
Lytt til episoden her:
Liker bedre å formidle med å snakke enn å skrive
Einevoll mener det er mye lettere å lage podcast og kombinere det med jobben hans, enn kun å skrive.
– Jeg synes podcast passer for meg. Folk spør om det tar mye tid, og det gjør det forsåvidt. Men det går på en annen mental kvote enn resten av jobben min. Når jeg skriver eller leser forskning så blir jeg ganske sliten i hodet etter noen timer. På kvelden kan jeg for eksempel lese en bok eller forberede en podcast, og det krever ikke så mye konsentrasjon.
Målet hans er at man ikke skal trenge en bestemt utdannelse for å lytte på podcasten.
– Den skal være tilgjengelig for alle, sier fysikkprofessoren.
Det gjør det også viktig for ham å bruke en type språk som alle lyttere kan forstå.
– Man må bruke ord som folk kan fra før. De jeg har intervjuet så langt er folk som har skrevet populærvitenskapelige bøker. De er litt trent i å bruke et vanlig språk. Ofte er det bare snakk om å vite hva en ting er, det er ikke så veldig dypsindig, avslutter Einevoll.
Her kan du finne flere episoder av podcasten:
Om podcasten
I podcasten «Vett og vitenskap» vil fysikkprofessor Gaute Einevoll fra NMBU drive folkeopplysning sammen med et bredt spekter av gjester.
Temaene vil både være knyttet til dagens store utfordringer, for eksempel knyttet til globalt miljø og helse, og spenner fra hjerneforskning til mat, via insekter, økonomi og menneskenes byggeklosser.
Podcasten finner du også på Libsyn