Luserne - alternativ til kløver
Til tross for gode forskningsresultater har ikke dyrking av fôrveksten luserne fått noe stort omfang i Norge. Planten kan også være et viktig alternativ til kløver i økologisk dyrking.
I økologisk jordbruk må plantene skaffe nitrogen på en biologisk måte.
Det skjer ved nitrogenfiksering hos engbelgvekster, mineralisering av organisk materiale i jorda og gjennom organisk gjødsling.
Den økologiske enga har derfor et sterkt innslag av kløver, og rødkløver er den viktigste nitrogenfikserende belgveksten hos oss.
Men også engbelgvekster som kvitkløver, alsikekløver, luserne og strekbelg kan samle store mengder nitrogen.
Viktig engbelgvekst
I verdensmålestokk er luserne en av de aller viktigste engbelgvekstene. Planten utmerker seg med et meget kraftig rotsystem som uten hindringer kan gå flere meter ned i jorda og har derfor stor evne til å hente vann og næring fra jorda.
Luserne er meget kravstor til jord og jordstruktur. Den vil helst ha varm, opplendt jord med høy pH for å trives godt.
Planten kan være meget hardfør og varig etter en god etablering. Dagens sorter og praktiske erfaringer tilsier at luserne gjør det best i et dyrkingsområde som innskrenker seg til de klimatisk beste områdene på Østlandet.
Nye konklusjoner
-Våre resultater viser at luserne kan gi store avlinger under norske dyrkingsvilkår. Det bekreftes også fra andre norske forsøk, sier forsker Tor Lunnan ved Bioforsk Øst Løken i Valdres.
Denne forskningsavdelingen ligger på 530 meter over havet, og de mest hardføre sortene greide seg godt her, forteller Lunnan.
Nye norske foredlingslinjer er utviklet av Graminor, og utvalget for hardførhet er i stor grad gjort i Valdres.
Med disse sortene mener han dyrkingsområdet kan utvides ut langt ut over det sentrale Østlandsområdet på grunn av bedre vinterherdighet.
- En må ha god jordstruktur med høg pH for å lykkes, og luserne er spesielt interessant for økologisk produksjon. Men det kan også være aktuelt i konvensjonell drift, for eksempel ved produksjon av høy til hest. Men da bør det blandes med gras, sier Tor Lunnan.
Resultatene er gjengitt i publikasjonsserien Bioforsk FOKUS.