Annonse

15 år med unge rakettforskere

24 studenter fra hele verden deltok på European Space Camp på Andøya Rakettskytefelt. I år ble campen arrangert for femtende gang. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en hel uke har 24 studenter fra hele verden denne sommeren arbeidet som ekte rakettforskere sammen med profesjonelle forskere og ingeniører ved Andøya rakettskytefelt.

Deltakerne samarbeidet om å bygge nyttelasten til en rakett som ble skutt opp mot slutten av oppholdet. Årets rakett hadde navnet Hyperion MMXI, og nådde en høyde på cirka 9000 meter og en hastighet på Mach 3.

Til tross for at raketten ikke slo rekorden på 10 000 meter fra 2009, sendte studentene opp en værballong, som med sine 29 500 meter satte en overlegen rekord for European Space Camps værballonger.

Etter oppskytingen beregnet studentene blant annet fart, høyde og luftmotstand ut fra måledata gjort med sensorene de selv hadde bygget, og presenterte dette for de andre deltakerne.

15-årsjubileum

European Space Camp ble arrangert for første gang 1996, og campen har 15-årsjubileum i år. Siden oppstarten har 350 studenter fra 23 forskjellige land fått prøve seg som rakettforskere.

Deltakerne reiser stadig lengre for å være med på campen og arbeide med likesinnede i nydelige omgivelser på Andøya. For første gang var det også med en kinesisk deltaker.

Gjennom hele campen ble studentene undervist av anerkjente professorer innen fysikk og astronomi ved siden av arbeidet med raketten.

Forelesningene blir holdt av både norske og internasjonalt profilerte forskere og fysikere. Dette er med på å trekke deltakere fra en rekke land. I år kom studentene fra Kina, Tyskland, Polen, Tsjekkia, Danmark, England, Romania og Norge.

En av foreleserne som har vært med helt siden oppstarten i 1996 er professor Alv Egeland fra Universitet i Oslo.

Vender stadig tilbake

- Romfysikk er det feltet innen fysikk hvor norske fysikere har dominert utviklingen, og interessen og rekrutteringen er stor i forhold til andre fagfelt, sier Egeland.

Deltagere ved årets European Space Camp jobber med sensorer som skal skytes opp i rommet. (Foto: ARR) (Foto: ARR)

Selv har han vært med på prosjekter på Andøya Rakettskytefelt helt siden 1964, og forteller at positive og engasjerte studenter er noe av det som får han til å stadig vende tilbake.

- Det er flott å kunne møte igjen tidligere spacecampdeltakere som senere har tatt utdannelser innen romfysikk, da får man følelsen av å ha sådd et godt frø, sier Egeland.

Russisk kosmonaut på besøk

Ekstra spektakulært for årets camp, var besøket fra kosmonauten Georgy Grechko, fra Cosmonautic Federation of Russia. Georgy kunne by på spennende erfaringer fra livet ute i rommet, og lærerike foredrag om romfartens utvikling.

Grechko har blitt utnevnt som helt av Sovjetunionen hele to ganger, og har tilbrakt 135 dager i rommet, blant annet under romferdene Sojus 17, Sojus 26 og Sojus T-14. Det var tydelig at deltakerne satte pris på møtet med romfartslegenden, som til tross for sine 80 år fortsatt brenner for faget.

- Kosmonaut Georgy Grechkos lidenskap for fysikk og romfart var enestående, og hans entusiasme smittet av på alle tilhørerne, sier danske Henriette Aarup Petersen.

Henriette peker ut skildringene av Grechkos opplevelser i rommet som det absolutte høydepunktet på campen.

- Grechko viste oss bilder av jorden sett fra rommet, bilder han hadde tatt med sitt eget kamera. Det var utrolig fascinerende, og en opplevelse jeg alltid kommer til å huske, sier Henriette.

[gallery:1]

Ønsker du å vite mer om årets Space Camp, besøk www.spacecamp.no.

Powered by Labrador CMS