Malariavaksine på vei?

Malaria kan ha drept halvparten av alle mennesker som noengang har levd. Minst 300 millioner blir fremdeles syke hvert år, men nå har forskere endelig kommet frem med en lovende vaksine.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er riktignok langt igjen til en effektiv beskyttelse. Forsøk i Mosambik viste bare 30 prosent beskyttelse mot infeksjon.

Uventet beskyttelse

- Når 300 millioner afrikanere har malaria, er 30 prosent reduksjon ganske vesentlig, sier Ripley Ballou ved GlaxoSmithKline til New Scientist. GlaxoSmithKline er med på utvikling og testing av vaksinen.

Vaksinen er laget for å beskytte mot infeksjon, men som en overraskelse beskyttet den enda bedre mot utvikling av sykdommen hos de som allerede var smittet.

I 58 prosent av tilfellene beskyttet vaksinen mot utvikling av de mest alvorlige og dødelige formene av malaria. For barn under to år var reduksjonen hele 77 prosent.

Første bevis

- Dette er det første utvetydige bevis for at det er mulig med en vaksine som beskytter barn i malariaområder mot infeksjon og utvikling av sykdommen, sier testleder Pedro Alonso til biomedcentral.

Malaria forårsakes av parasitten plasmodium falciparum, og mennesker blir smittet av mygg som bærer parasitten med seg. Vaksinen angriper parasitten på et tidlig stadium, like etter at smitten har kommet inn i kroppen.

Kampen mot malaria har begrenset malariaområdene fra 50 til 27 prosent av Jordens overflate i løpet av det siste hundreåret. Likevel regner man med at halvparten av Jordens befolkning vil leve i malariaområder i 2010.

Resistent malaria

Problemet er størst i Afrika sør for Sahara. Malaria har i stor grad blitt resistent mot medisiner som tidligere var effektive.

Vaksinen er laget inne et tomt hylster fra en hepatitt B-vaksine, og forsøker å øke produksjonen av antistoffer og hvite blodlegemer som kan gjenkjenne og nøytralisere malariaparasittens angrep.

"Malaria har utviklet resistens mot legemidler som før var effektive, og er nå igjen på fremmarsj i områder hvor sykdommen tidligere var eliminert." 

En million barn dør hvert år

- En million barn under fem år dør hvert år av malaria, sier Melinda Moree fra Malaria Vaccine Initiative til New Scientist.

Det haster derfor å få laget en vaksine, men man frykter at det ikke vil være noen vaksine klar til bruk før i 2010.

Og prisen for en vaksine ser foreløpig ut til å bli skremmende høy - mellom ti og 20 dollar per vaksinasjon.

Fremdeles en vei å gå

- Og det kan være et stykke igjen før vi har en effektiv vaksine, advarer Alan Schapira fra WHO.

- Dette er veldig oppmuntrende, men vi må se hva en test i større skala kan si oss. Utvalget er så lite at det omfattet ganske få med alvorlig malaria sier Schapira til biomedcentral.

- Vi trenger langt mer ressurser til forskning på malariavaksine. Vi burde utfordre verdens ledere til å ta malaria like alvorlig som de tar AIDS, sier Regina Rabinovich.

Vaksinen kalles RTS, S/AS02A, og ble testet på omtrent 2 000 barn mellom ett og fire år i Mosambik, hvor malaria er svært utbredt.

Referanse:

Efficacy of the RTS,S/AS02A vaccine against Plasmodium falciparum infection and disease in young African children: randomised controlled trial, Pedro L Alonso m fl, The Lancet Volume 364, Number 9443, 16 October 2004, 1411-20

Lenker:

New malaria vaccine raises high hopes

Malaria vaccines get real

Hopes of malaria vaccine by 2010

Malaria

Malaria

History of Malaria

WHO site on malaria

Science: Temaside om malaria

Powered by Labrador CMS