Hvitere klippfisk?
Det europeiske markedet ønsker klippfisk laget av torsk fordi den er hvitere enn klippfisk av sei. Fiskeriforskning skal nå undersøke hvordan man kan gjøre klippfisk av sei hvitest mulig.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor ble det eksportert 35 000 tonn klippfisk av sei fra Norge, hvorav bare i underkant av 2 000 tonn gikk til Europa.
Klippfiskprodusentene ønsker å kunne eksportere mer klippfisk av sei til de godt betalende europeiske markedene. Men disse er i dag mest interessert i klippfisk av torsk, fordi den har en hvitere farge.
Vil forhindre harskning
I løpet av prosessen fra råstoff til klippfisk har seien en tendens til å harskne, noe som gir den en gulbrun farge.
- Det nye forskningsprosjektet skal prøve å forhindre harskningen i størst mulig grad, forteller prosjektleder Kristin Lauritzsen. Blir klippfisken mindre harsk, vil den også beholde en lysere farge.
Tilsetninger i saltet
Forskerne vil gjøre forsøk hvor de tilsetter fosfat og ulike stoffer som motvirker harskning (antioksidanter) i saltet. Deretter produserer de klippfisk ved både høy og lav temperatur, for å se hva som gir best effekt.
Tidligere forsøk tyder på at fisken blir hvitere når den produseres ved høy temperatur, og disse resultatene følges opp i det nye prosjektet. Forsøkene vil gjøres med både fersk og fryselagret sei.
Prosjektet utføres i samarbeid med Bacalao forum, og er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Innovasjon Norge.