Er det greit å koke vannet flere ganger, eller bør du tømme vannkokeren for hver gang?
Det er fremdeles vann på vannkokeren. Skal du helle det ut eller bare koke det samme vannet opp på nytt?
Dagens tredje kopp te skal tilberedes. Da er det fristende å bare trykke på knappen og la det stå til. Men hva sier egentlig forskerne om å koke vannet flere ganger?(Foto: Shutterstock / NTB)
Spørsmålet er like relevant enten det kommer av latskap
eller et ønske om å spare på vannet.
Først må vi se på hva som faktisk skjer når vann blir kokt:
Mikroorganismene blir drept, og vannet blir tryggere å
drikke.
– Rent mikrobiologisk er det altså ikke noe problem å koke
vannet flere ganger, sier Solveig Langsrud, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima.
For er vannet trygt å drikke i utgangspunktet, gjør det altså
ingenting å koke det flere ganger.
Men hva med stoffene i selve vannkokeren? Kan de havne i vannet,
og er det snakk om farlige stoffer?
Vi spør en kjemiker.
Oppsamling av salter og mineraler
Hans Peter Heinrich Arp er professor i kjemi ved NTNU.
– Å koke vann er en effektiv måte å ødelegge bakterier eller
patogener på og anbefales på det sterkeste når du er usikker på drikkevannet i
utlandet eller mens du camper, sier han.
Men i Norge er drikkevannet vårt fritt for dette.
Likevel er det interessant å se på den kjemiske sammensetningen i vann, mener Arp.
For vann er ikke bare vann.
Det inneholder også flere sporstoffer og mineraler, for
eksempel kalsium, jernoksider og fluorid.
– Disse mineralene er trygge, fordi det er så lite av dem.
Men de kan være en plage i form av tette dusjhoder, oppvaskmaskiner og
kaffemaskiner, forklarer Arp.
Det kan nemlig legge seg belegg i bunnen av kjeler og vannkokere.
Hvis vannet kommer fra et område rikt på kalkstein eller kritt, kan kalsium gjøre at kommer et hvitt belegg.
Annonse
Dersom vannet kommer fra området med mye jernoksider, kan
belegget bli brunt eller svart, forteller Arp.
Det som skjer, er at mineralene blir mer konsentrerte mens
du koker. Det er fordi vannet fordampes, akkurat som når du koker inn sauser.
Smaken kan endre seg litt
Det vi kan merke en forskjell på hvis vi koker vannet
flere ganger, er smaken.
Når vann kokes, mister det nemlig noe av oksygenet.
– Vann uten oksygen smaker mye mindre, og det blir også
hevdet at oksygenet bidrar til å trekke aromaen ut av teblader og kaffe mer
effektivt, skriver Christian Vogelsang i en epost til forskning.no.
Han er forsker ved Norsk institutt for vannforskning.
– Som te-drikker passer jeg alltid på at tevannet aldri koker.
Jeg får det opp til 90 grader før jeg bruker det, ifølge Vogelsang.
Vann som har kokt, vil etter hvert trekke til seg oksygen
fra luften igjen. Men dette går sakte så lenge vannet er varmt. Koker man
det igjen, vil enda mer av oksygen drives av.
– Ikke et helseproblem
Det er mer en smakssak – og ikke et helseproblem – om du kan koke vannet flere ganger, skriver Faisal Hai, professor ved University of Wollongong i Australia i en fersk artikkel på nettstedet The Conversation.
Han mener konklusjonen er klar: Vann som i utgangspunktet er
trygt å drikke, forblir trygt – uansett om det har vært kokt én eller flere
ganger.
– Hovedregelen er enkel. Så lenge vannet i utgangspunktet
oppfyller drikkevannskravene, kan du trygt koke det flere ganger.
– Verken fluor, bly eller andre naturlig forekommende
stoffer vil hope seg opp i farlige mengder.
Vannkoker av plast
Arp mener derimot det er usikkert hva som skjer i vann som
blir kokt med vannkokere av plast.
– Dette kan føre til utvasking av farlige kjemikalier fra
plasten. Hvor mye farlige kjemikalier som lekker ut, avhenger av plastens
kvalitet og opprinnelse, sier han.
For eksempel inneholdt varm te fra engangskopp mest
mikroplast i denne
studien som forskning.no har skrevet om. Varm drikke er altså verstingen
når det gjelder mikroplast i vanlige typer drikke.
Men hva konsekvensene av mikroplast har for helsen vår, vet forskerne
ennå lite om.