110 år etter den velkjente Pirquet-prøven kommer nå en ny tuberkulosetest på markedet. Ved å måle antallet hvite blodlegemer som reagerer på turberkuloseinfeksjon håper britiske forskere på å trappe opp kampen mot tuberkulose (TB) - en sykdom som årlig krever to millioner dødsofre verden over.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Når et menneske blir smittet av tuberkulose, vil kroppen svare ved å produsere hvite blodlegemer som er spesielt beregnet på å bekjempe infeksjonen. Ved å sjekke om disse TB-spesifikke blodlegemene finnes i blodet, kan forskerne nå konstatere om personen er smittet av tuberkulose. Ved å overvåke antallet blodlegemer kan man også vurdere sykdomsutvikling og den beste behandlingen.
100 år gammel test
"Pirquetprøven ble oppfunnet av den østerrikske legen Clemens von Pirquet (1874-1929)."
I over 100 år har man brukt Pirquet- eller Mantouxprøven, der tuberkulin-protein settes i oppskrapet hud og reaksjonen måles etter to døgn. Rød og hoven hud indikerer at personen tidligere har vært utsatt for tuberkulin, og dermed kan være tuberkulosesmittet.
Usikker ved immunsvikt
Metoden har imidlertid sine svakheter. Et stort problem er personer med svekket immunsystem, som kan teste negativt selv om de har tuberkulose. Dette gjelder en stor gruppe mennesker; både HIV-smittede, barn og eldre kan ha et svekket immunapparat.
95 prosent av nye årlige tuberkulosetilfeller oppstår i u-land, hvor utbredelsen av HIV/AIDS, dårlige levekår og underernæring gir større risiko for svekket immunsystem og utbrudd av tuberkulose.
Reagerer på gammel vaksine
I tillegg er det ikke sikkert om positiv prøve påviser reell smitte av tuberkulose, eller bare reagerer på tuberkulin fra tidligere vaksinasjon. Har testpersonen vært vaksinert tidligere, må reaksjonen være minst dobbelt så kraftig for å få en utvetydig TB-diagnose.
- Hudtesten som brukes er 110 år gammel. Den er arkaisk, hevder doktor Peter Wrighton-Smith, leder av Oxford Immunotec som lanserer den nye tuberkulosetesten.
2 000 forsøkspersoner
Den nye TB-prøven er utviklet over syv år ved Nuffield Department of Medicine, University of Oxford, under ledelse av doktor Ajit Lalvani. Forskergruppen har tatt blodprøver av over 2 000 tuberkulosepasienter og friske kontrollpersoner i åtte land, deriblant flere u-land.
Kan stanse smitte
Undersøkelser viser at den nye blodtesten fungerer på personer med immunsvikt. I tillegg kan den avsløre tuberkulose-infeksjon hos mennesker der sykdommen ikke har brutt ut, og dermed stanse videre smitte. En TB-infisert person kan smitte opp til 10-15 andre i løpet av året. Den nye testen kan revolusjonere bekjempelsen av tuberkulose, mener Oxford-forskerne.
Følger sykdomsutviklingen
Tilstedeværelsen av TB-spesifikke hvite blodlegemer indikerer smitte av tuberkulose. Men ved å måle variasjoner i mengden av disse blodlegemene kan man i tillegg også få en pekepinn på sykdomsutviklingen. Blodprøver kan dermed overvåke utviklingen når pasienten behandles for sykdommen.
- Siden testen viser hvordan cellemengden endrer seg over tid, kan den gi en prognose på hvem som raskest trenger behandling, fremhever Peter Wrighton-Smith.
Samme test for kreft?
Også andre sykdommer enn tuberkulose stimulerer kroppen til å produsere spesifikke “signatur-blodlegemer” for bekjempelse. Forskerne vil nå undersøke om samme type test er egnet for flere sykdommer - deriblant kreft, HIV og hepatitt C.