Legger ut ferske biologi-studier på nett

Denne uken åpner et nettsted der biologer kan legge ut studiene sine før de vurderes av fagfeller og publiseres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: (Skjermdump fra biorxiv.org))

Nettstedet bioRxiv.org er et sted der biologer kan legge ut forskningen sin slik at de kan få kommentarer og innspill fra kollegaer og andre.

Nettsiden er bygget etter samme modell som arXiv, et fysikknettsted der forskere har lagt ut nesten 900 000 utkast siden åpningen i 1991.

ArXiv brukes svært aktivt av mange forskere:

- Det er rett og slett gjennom arXiv at vi kommuniserer. Jeg sjekker siden daglig for å se om det er kommet nye artikler som er interessante for meg, sa Morten Hjorth-Jensen, professor i fysikk ved Universitetet i Oslo, til forskning.no i fjor.

Studiene som postes på bioRxiv skal merkes som enten nye resultater, bekreftelser på tidligere, eller at de motstrider et tidligere funn.

Nettstedet drives av forlaget Cold Spring Harbor Laboratory Press i New York, og er svært minimalistisk.

- Det er med vilje designet som grunnleggende og funksjonelt fordi det skal være en mekanisme for å dele manuskripter, sier Richard Sever, som er en av grunnleggerne av nettstedet, til Nature News.

- Skal supplere arXiv

Når et manuskript legges inn skal det inn i en av rundt 25 kategorier, og forskere kan så diskutere innholdet i et kommentarfelt som vil modereres.

(Foto: (Skjermdump fra arxiv.org))

Biologinettstedet kommer etter at kategorien for kvantitativ biologi på nettstedet arXiv har blitt svært populær de siste par årene.

Blant annet har flere biologi-studier som har blir postet på arXiv, og fått kommentarer og innspill der, senere blitt publisert i høyt rangerte tidsskrifter som Nature og Science.

ArXiv ikke har planer om å utvide biologidelen, og er heller ikke designet med tanke på biologer, slik som bioRxiv er.

- Dette er ikke noe som skal konkurrere med arXiv, men skal supplere det, sier Sever.

Powered by Labrador CMS