Mikrofly i fluevekt

Var det en øyenstikker som nettopp flakset forbi? Sjekk igjen – det kan ha vært verdens minste spionfly. DelFly Micro veier tre gram og sleper rundt med et kamera på et halvt gram.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Maks flytid: Tre minutter. Makshastighet: 5 meter per sekund. Mikroflyet DelFly Micro setter ikke akkurat rekorder i fart og langdistanse, men det er størrelsen som teller. Småttingen veier tre gram og har 10 centimeter vingespenn.

Flaksende ornithopter

Å kalle den et fly er forresten ikke riktig. Maskinen er et ”ornithopter” (”fuglevinge” på gresk) som ikke har faste vinger, men flakser med dem for å holde seg i lufta.

Siden den flyr på samme måte som en øyenstikker og også er av samme størrelse, kan den i farta også forveksles med en (hvis du er tilstrekkelig nærsynt).

Microen har et halvt gram (!) tungt kamera ombord som sender bildene til en bakkestasjon der en operatør fjernstyrer maskinen. Et batteri på ett gram sørger for flaksekrafta.

Spionasjeoppdrag

Og hva er så poenget med en slik flaksende minirobot? Utstyrt med kamera kan ultrasmå fjernstyrte ”fly” (eller “flaksere” i dette tilfellet) brukes til observasjon eller overvåkning i utilgjengelige eller farlige områder.

For eksempel kunne den brukes over radioaktive utslipp eller der det er fare for ras, påpeker produsenten TU Delft ved nederlandske Delft University of Technology.

Militær bruk og spionasjeoppdrag er kanskje det mest opplagte arbeidsområdet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet skal ha garantert en millionbevilgning for de som kan utvikle en fungerende ”Micro Air Vehicle” som har et mindre vingespenn enn 7,5 cm.

Aerodynamiske målinger

Men først og fremst er motivasjonen for å utvikle disse mikroflakserne vitenskapelig, hevder produsenten.

Prosjektet har bidratt til fagfelter som aerodynamikk, mekanikk, elektronikk og kamerateknologi.

Hovedårsaken for å fortsette arbeidet med DelFly er kunnskapen som vi får gjennom målinger av luftbevegelsene rundt maskinen når den er i farta, skriver forskerne på nettstedet sitt.

”DelFly Micro er en ideell plattform for å undersøke både aerodynamikk og autonomien til små ornithoptere”, fremhever TU Delft.

Neste versjon: Ett gram

DelFly Micro er seneste utgave og lillebroren til 23 grams DelFly I og 16 grams DelFly II. Neste utviklingstrinn, DelFly NaNo på ett gram og 5 centimeter vingespenn, vil etter planen være en realitet om få år.

Målet er å få mikromaskinene til å fly uavhengig uten fjernstyring med kraftig programvare for ”image recognition”, der maskinen selv kan gjenkjenne og tolke hva den ser.

Men hva som skjer med den nærsynte fuglen som ser en øyenstikker og gulper i seg en DelFly Micro er det visst ingen som har lurt på.

Lenker:

Video av DelFly Micros første prøvetur

TU Delft takes flight with three-gram ‘dragonfly’ (TU Delft pressemelding)

Powered by Labrador CMS