Forskerne har undersøkt kakerlakk-arten Tysk kakerlakk. Den har spredd seg til nesten hele verden, og regnes som den kakerlakken som gjør mest skade. (Foto: Shutterstock)
Kakerlakker kommuniserer gjennom bæsjebakterier
Som om kakerlakkene ikke var ekle nok fra før. Nå mener forskere at det er signaler fra tarmbakterier deres som får insektene til å samle seg i horder.
Æææsj, en kakerlakk!
Noen hver kan vel grøsse litt i møte med et av disse krypene, i fullt firsprang over kjøkkenbenken. Men hva er egentlig problemet med en liten kakerlakk?
Vel.
Problemet er at det lille insektet sjelden er alene. Oppdager du ett av dem i huset, kan du banne på at resten av slekta kravler og kryper ett eller annet sted bak kjøkkenbenken eller gulvlistene.
Kakerlakker har nemlig en tendens til å samle seg. Og nå mener amerikanske forskere at bakterier spiller en helt spesiell rolle i skadedyrenes forkjærlighet for forsamlinger.
Det er nemlig mikroorganismene som lager luktsignalene som kakerlakkene tiltrekkes av.
Snakker dritt
Selv om kakerlakkenes tendens til å opptre i bander er temmelig åpenbar, har forskerne slett ikke vært enige om hva som holder dem sammen. Men kjemien har utvilsomt mye å si.
Kakerlakker snakker nemlig sammen med ulike luktstoffer som kommer ut med bæsjen dens.
Debatten har imidlertid stått om hvilke luktstoffer det er snakk om og hvor de kommer fra.
Her er det nok flere svar. For eksempel skilles slike stoffer ut av systemer inne i insektkroppen.
Men nå mener Ayako Wada-Katsumata fra North Carolina State University og kollegaene hennes at den aller viktigste produsenten av kakerlakklukt slett ikke er kakerlakken.
Det er bakteriene som lever i tarmen dens.
Manglet viktige signalstoffer
Forskerne sammenlignet bæsjen til vanlige kakerlakker og kakerlakker som manglet bakterier i tarmen. Da viste det seg at de bakteriefrie dyra manglet mange luktstoffer.
Mens de vanlige kakerlakkene hadde 40 ulike luktstoffer av en viss gruppe, manglet de bakteriefrie 12 av disse helt. Dessuten hadde de bare svært lave nivåer av 24 av de andre.
Og dette hadde stor innvirkning på insektenes trang til å samle seg på samme sted. Noe som altså igjen peker mot at tarmbakteriene har mye av ansvaret for den fine forsamlingen av kakerlakker bak kjøkkenbenken.
Men ikke all skylda.
Forskernes resultater viste at den bakteriefrie bæsjen ikke hadde mistet all appell. Dette kan tyde på at noen av luftstoffene også blir produsert av kakerlakken selv, skriver forskerne i en forskningsartikkel i PNAS.
Her må vi antagelig enda dypere ned i både kakerlakkmøkk og insektfysiologi før alle de skitne detaljene rundt kakerlakkenes kommunikasjon er avslørt.
Referanse:
A. Wada-Katsumata m.fl., Gut bacteria mediate aggregation in the German cockroach, PNAS, desember 2015, doi: 10.1073/pnas.1504031112. Sammendrag.