Gjemte minner om nazismens fremvekst

En tyskers historie ble skrevet i 1939, men manuset ble ikke oppdaget før forfatteren Sebastian Haffner døde i 1999. Boka ser på hva som skjedde i Tyskland da nazismen festet grepet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sebastian Haffner var tysk journalist og en populær forfatter. Etter hans død i 1999 - da var han 91 år gammel - fant sønnen Oliver Pretzel manuset til En tyskers historie i farens papirer.

Dette ble til en bok som kom ut første gang i Tyskland i 2000, etter at manuskriptet hadde ligget gjemt i Haffners skrivebord siden 1939. Forfatteren var 32 år gammel da han begynte skrivingen.

Kritisk til sine tidlige verk

Sønnen, som også står bak publiseringen, innrømmer at faren sikkert ikke ville satt stor pris på publiseringen dersom han hadde vært i live.

- Min far, som på sine eldre dager vurderte sitt verk nokså beskjedent og som stilte seg særlig kritisk til verkene fra de første årene i England, hadde aldri sagt et ord til meg om dette manuskriptet, skriver han i bokas etterord.

Tross i farens beskjedenhet, ble boka umiddelbart en suksess i Tyskland, og lå på Der Spiegels bestselgerliste i over ett år. Den har mottatt flotte anmeldelser også i flere andre deler av verden.

Foraktet regimet

Størstedelen av memoarene som har kommet fra Hitlers Tyskland er skrevet av jøder, eller av andre som ble aktivt forfulgt av nazistene. Haffner var det nazistene klassifiserte som arisk, men han foraktet regimet, selv om han selv ikke stod i direkte fare.

Han forlot Tyskland for å slå seg ned i England i 1938, fordi det politiske klimaet ble for kvelende for ham. Året etter begynte han å skrive ned sine ungdomsmemoarer.

Hitlers tiltrekningskraft

I boka ser Haffner tilbake på tida før nasjonalsosialistene kom til makta. Han veksler mellom personlig beretning og politisk analyse, og skildrer det politiske og psykologiske klimaet i Tyskland i årene 1914-1933. Han tar det for gitt at tyskerne var klar over nazistyrets brutalitet.

Boka er et forsøk på å forstå hvordan Hitler kunne utøve så stor tiltrekningskraft på så mange tyskere, og hvorfor motkreftene i samfunnet kapitulerte uten motstand i det som bør betraktes som et moralsk sammenbrudd uten sidestykke i europeisk historie.

Haffners karriere

Sebastian Haffner ble født i Berlin i 1907. Han utdannet seg som jurist, og emigrerte til England i 1938. Her ble han journalist i The Observer, og fikk britisk statsborgerskap i 1948.

I 1954 vendte han tilbake til Tyskland; først som korrespondent for The Observer - seinere arbeidet han for Die Welt og bladet Stern.

Sebastian Haffner er for øvrig et pseudonym forfatteren brukte da han kom til England, fordi han ikke ville belaste den gjenværende familien i Tyskland. Egentlig het han Raimund Pretzel. Navnet Sebastian Lånte han fra Bach, og Haffner fra Mozarts symfoni.

Andre bøker

Haffner har skrevet en rekke bøker om historiske emner, blant annet:

Winston Churchill (1967)
Notater om Hitler (1979)
Historische Variationen (1985)
Von Bismarck zu Hitler (1987)

Sebastian Haffner: En tyskers historie - Erindringer 1914-1933
Norsk oversettelse: Sverre Dahl
Damm & søn AS, 2002
260 sider
ISBN 82-496-0443-1

Powered by Labrador CMS