Annonse
Verdens lengstlevende kvinne, Jeanne Calment, var 122 år og 166 dager gammel da hun døde i 1997. Frem til da var hun et yndet intervjuobjekt som stilte på det meste. Selv om det krevde komisk store solbriller.

Sår mer tvil om anklagene om at «verdens eldste kvinne» jukset og svindlet

Hvis 122 år gamle Jeanne Calment ikke var den hun sa hun var, må en prest, to embetsfolk og et begravelsesfølge ha vært med på svindelen.

Publisert

I fjor ble en død kvinne anklaget for svindel og bedrag.

Jeanne Calment var ikke 122 år og 166 dager gammel da hun døde i 1997, slik hun hevdet. Hun var ikke engang Jeanne Calment, hun var egentlig datteren Yvonne. Anklagen kom fra den russiske matematikeren Nikolai Zak, og ble publisert i tidsskriftet Rejuvenation Research.

Zak hevdet at den ekte Jeanne Calment døde allerede 60 år før, av tuberkulose. Familien sa det var datteren, Yvonne Calment, som døde det året. Men Zak anklager denne datteren for å ha tatt over morens identitet. Målet var å unngå arveskatt. Med på kjøpet skal hun ha fått en til nå uslåelig aldersrekord.

Anklagene ble gjengitt av journalister over hele verden. Her i Norge publiserte blant annet NRK.no, Dagbladet og forskning.no artikler om den påståtte alderssvindelen.

Men nå har det amerikanske magasinet The New Yorker levert et kraftig forsvar for 122-åringen.

Prester, notarer og et begravelsesfølge må ha blitt lurt eller vært med på svindelen

New Yorker-journalist Lauren Collins har gått opp sporene etter Calments liv og anklagene mot henne. Hun har besøkt fødebyen Arles i Frankrike, gått gjennom offentlige arkiver og snakket med de som kjente kvinnen før hun døde.

I artikkelen skriver Collins at teorien om identitetstyveriet ikke gir mening.

Hvis Calments datter virkelig skal ha overtatt livet hennes, ville det krevd at svært mange andre ble med på svindelen.

Ikke bare måtte Yvonne Calments sønn ha løyet hele sitt liv. Statsansatte notarer, en prest og et helt begravelsesfølge som hadde møtt Jeanne både før og etter byttet skal funnet sted, må ha blitt lurt eller vært med på svindelen.

Også i byen hvor hun levde hele sitt liv, må folk ha stilltiende gått med på å bevare hemmeligheten hennes.

Calment sa selv at daglige doser med sjokolade, portvin og olivenolje var hemmeligheten bak hennes lange liv. Her kommer sjokoladen i kakeform, på feiringen av hennes 122-årsdag.

Matematikeren som kom med anklagene jobber som glassblåser

Journalisten har også møtt de som anklager henne for juks.

Den russiske legen Valeriij Novoselov fattet mistanke fordi Jeanne Calment så ung ut på bilder.

– På bildet av 110 år gamle Jeanne, ser jeg en sterk dame som er litt yngre enn 90 år, sier Novosolov til The New Yorker.

Legen fikk matematikeren Nikolai Zak til å gå i gang med artikkelen. Zak hadde i utgangspunktet skrevet om aldring hos nakenrotter, men Novoselov ville at han skulle se på Jeanne Calments aldersrekord.

Zak hadde ikke publisert mye forskning siden han leverte doktorgradsavhandlingen sin i 2007, men i etterkant av anklagene mot Calment har han skrevet 15 nye forskningsartikler og utkast. Alle er forsvarskrift for teorien om at Jeanne og Yvonne byttet plass. Til daglig jobber han som glassblåser på Statsuniversitetet i Moskva.

I den første artikkelen viser Zak hvor matematisk usannsynlig det er at en kvinne som er født i 1875 skulle leve til hun ble 122 år gammel. I tillegg peker han på en rekke andre uregelmessigheter, i alt fra bilder av Jeanne Calment, til signaturen hennes og hvor lite hun krympet på sine eldre dager.

– Det er tull

Franske forskere har protestert kraftig mot anklagene fra Zak og Novoselov.

– Det er tull, og ikke bare er det tull, men det var en fiendtlig tilnærming til saken og ikke en vitenskapelig en, sier Jean-Marie Robine til The New Yorker.

I fjor publiserte Robine og Michel Allard en artikkel i tidsskriftet The Journals of Gerontology, hvor de slår tilbake mot de russiske forskerne.

De to franske forskerne tidligere skrevet en bok om Jeanne Calment, og gjort flere hundre timer med intervjuer av henne. I artikkelen tilbakeviser de flere av anklagene, og kaller andre urimelige.

Robine mener at redaktøren for tidsskriftet Rejuvenation Research, hvor anklagene mot Calment først ble publisert på engelsk, var ute etter noe helt annet enn sannheten. Robine tror redaktøren var ute etter blod.

Mener omstridt genetiker vil ha blodet for å forstå hvordan noen kan bli så gammel

Den britiske biologen og genetikeren Aubrey de Grey er et yndet intervjuobjekt for alle som vil skrive om kampen mot aldring. Han mener det er mulig å stoppe aldringsprosessen, og har lagt inn store deler av sin egen og andres formue i jakten på en kur mot aldring.

Den britiske biologen og anti-aldringsforskeren Aubrey de Grey tror at mennesker har potensial til å leve til de blir tusen år gamle.

Han er også redaktøren for det vitenskapelige tidsskriftet som publiserte anklagene mot Jeanne Calment.

The New Yorker har fått tilgang på e-poster som viser at de Grey ikke går god for teorien til de to russiske forskerne.

– Personlig mener jeg at bevisene ikke støtter hypotesen om et ID-bytte. Med andre ord tror jeg det er sannsynlig at Jeanne virkelig levde til hun ble 122, skriver de Grey i en epost til Robine og Allard.

Han foreslår at en god måte å avslutte det hele på, vil være at de to franske forskerne ber om tilgang på en prøve av Jeanne Calments blod. Den er på lager i Paris. Ved å teste det, kan de raskt finne ut om kvinnen som døde i 1997 var Jeanne eller Yvonne Calment.

Men hvis blodprøven virkelig tilhørte en kvinne som endte opp med å leve til hun ble 122 år gammel, kan den inneholde viktige spor i kampen mot aldring. Spor De Grey har sagt han håper vil gi gode ideer til nye eksperimenter.

De Grey nekter for at han vil ha blodprøven til egen bruk.

Referanser:

Nikolay Zak, «Evidence That Jeanne Calment Died in 1934—Not 1997». Rejuvenation Research, 19. februar 2019. DOI: 10.1089/rej.2018.2167

Jean-Marie Robine mfl, «The Real Facts Supporting Jeanne Calment as the Oldest Ever Human», desember 2019. DOI: 10.1093/gerona/glz198

Powered by Labrador CMS