Astronaut og robotarm i verdensrommet rundt jorden.
Hadde du turt dette? Astronauten Steve Robinson står på den ene robotarmen på utsiden av Den internasjonale romstasjonen i 2005.

Har du det som skal til for å bli astronaut?

Du må regne med mye reising, ifølge stillingsannonsen. 

En gang iblant kommer det en virkelig sjelden mulighet på arbeidsmarkedet. NASA leter nå etter en ny gruppe astronauter som blant annet skal bemanne Den internasjonale romstasjonen (ISS), bevege seg på utsiden og kanskje reise til månen. 

Jobbannonsen finner du hos USAjobs.gov, som er portalen for statlige jobber i USA. NASA-astronauter er nemlig også statsansatte, og derfor skal stillingene lyses ut på skikkelig vis. Men annonsen er alt annet enn normal. 

Men først: Hva tjener en astronaut? 

Sånn passe

Vi i forskning.no har ingen inngående kjennskap til hvem som søker på astronautjobber, men lønna er kanskje ikke det viktigste i denne sammenhengen. 

Uansett ligger den på 152.000 dollar i 2024, rundt 1,66 millioner kroner med dagens kurs. Det er betydelig mindre enn snittlønna til lederne ved Oslo universitetssykehus, hvis vi skal sammenligne med noe, ifølge NRK. 

Men astronaut er vanskelig å sammenligne med noen annen jobb. NASA har bare utdannet 360 astronauter siden 1950-tallet. Fram til slutten av 2023 var det bare 676 mennesker fra ulike land rundt i verden som faktisk har vært i rommet, ifølge magasinet Astronomy. 

Men hva slags kvalifikasjoner trenger du for å bli amerikansk romfarer?

Romskipet Starship som bygges av SpaceX. Denne varianten skal lande på månen med astronauter under Artemis III-oppdraget i 2026, hvis alt går etter planen.

Reising må påregnes

En potensiell astronaut må ha minst en mastergrad innenfor feltene amerikanerne kaller STEM – vitenskap, teknologi, ingeniørkunst og matematikk.

Dette er bare det grunnleggende, for astronautene må også være kvalifisert til en spesialisering innenfor astronaut-faget. Det kan være pilot, lege, vitenskapsspesialist eller ingeniørspesialist.

Disse retningene har naturligvis egne krav. Du må for eksempel ha minst 1.000 timer som kaptein om bord på et fly for å kvalifisere innenfor pilot-spesialiseringen. 

Og astronautene må regne med en del reising. Mer enn 76 prosent av arbeidstida hvis vi skal tro annonsen. 

Men mye av jobben foregår ved Lyndon B. Johnson Space Center i Texas. Og noe av jobben foregår altså veldig langt fra Texas. 

Det er ikke så mange muligheter for hjemmekontor, ifølge annonsen.

En av de nye arbeidsplassene? Dette er SLS-systemet til NASA som skal ta astronauter tilbake til månen. Dette bildet er fra testen i 2022.

Lang vei – men ikke bruk KI 

Å sende inn en søknad her er bare første steget på veien. Det er mange runder med intervjuer og fysiske tester. Hvis du kommer deg gjennom nåløyet, venter to år med intens trening på blant annet samarbeid.

Dette er en viktig del av jobben. Astronauter lever store deler av livene sine sammen med andre astronauter – derfor er det svært viktig å kunne stole på hverandre, sier astronaut Anne McClain på NASAs hjemmesider.

Anne McClain ombord på ISS.

Hun gir flere tips til hvordan du bør presentere deg selv hvis du skal søke på jobben, men hun understreker også at du må være klar over hvor trangt nåløyet faktisk er. 

I 2013 var det 6.000 søkere på åtte stillinger. Hun er også klar på at det kan være en brå overgang å begynne på astronauttreningen.

Hvis du faktisk blir valgt ut, betyr det sannsynligvis at du allerede har oppnådd stor suksess innenfor feltet ditt, sier McClain. Men astronauttreningen er en slags nullstilling hvor helt nye ferdigheter må læres før du skal ut i verdensrommet. 

Og det skjer en gang hvert femte til syvende år i en astronaut-karriere.

Men først må altså jobbsøkeren presentere seg selv ved å sende inn søknad og CV til NASA. De understreker at å overdrive dine egne kvalifikasjoner eller å bruke kunstig intelligens til å hjelpe deg med å skrive søknaden fører til umiddelbar diskvalifisering.

Selv om du skulle oppfylle de mange kravene i annonsen, så er det et annet hinder for oss nordmenn, nemlig at jobben krever amerikansk statsborgerskap. Men de tillater dobbelt statsborgerskap, som ble lovlig i Norge i 2020. 

NASA har heller ingen bestemte aldersgrenser, men de fleste er i 30- eller 40-årene. 

Da gjenstår det bare å ønske lykke til. 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS